Borska praznična turistička razglednica

Datum06 маја, 2019 KategorijaAktuelnosti, Događaji, Uncategorized, vesti Komentari0

Borske turističke i prirodne lokalitete tokom Uskršnjih i Prvomajskih praznika posetilo je više hiljada turista, izletnika i ljubitelja prirode.

Pod pokroviteljstvom grada Bora i ove godine je organizovano više raznovrsnih događaja i programa na nekoliko atraktivnih lokacija: u Zlotu, na Borskom jezeru, na ulazu u Lazarev kanjon kod Lazareve pećine i na planini Stol.

Uvod u praznične događaje načinjen je 30. aprila u Zlotu, gde je u popodnevnim satima otpočela  zanimljiva manifestacija „Bakljada“, na kojoj je pored svečanog defilea upaljenih baklji  u centru  Zlota otvoren i  „Sajam – etno hrane“, projekat Udruženja  vlaha „Primovara“ i Turističke organizacije „Bor. Ovaj događaj je obogaćen i  kulturno-umetničkim programom u sali zlotskog Doma kulture.

Jezero-uranak 2019.

Prvog majskog dana, epicentar tradicionalnog okupljanja predstavlja   Borsko jezero, povodom višedecenijskog Prvomajskog uranka. Kao i prethodnih godina borska lokalna samouprava obezbedila  besplatan  autobuski prevoz od Bora  do Borskog jezera.

  Prvomajski uranak započeo je  tradicionalnom “budilicom” na ulicama Bora i Banjskog polja, uprkos vremenskim prilikama, koje nažalost nisu bile naklonjene izletnicima. Niska temperatura za ovo doba godine, tmurni oblaci i kiša, uticali su da se na ovom sjajnom turističkom lokalitetu nije okupio očekivani broj posetilaca.

Uranak 2019.-Borsko jezero

Oni, koji su i pored toga odlučili da ovaj dan provedu na Borskom jezeru, mogli su da svojih ispod kišbrana pogledaju izložbeno-prodajnju postavku ručno izrađenih suvenira (potez oko stadiona) ili uživaju u nastupu benda „Medaljoni“ (bina na glavnoj plaži).

Uranak-Jezero 2019.

U večernjim satima u sali bioskopa “Zvezda” održan je koncert bendova “New Deal” i “Kanda,Kodža I Nebojša”.

Drugog majskog dana, u Zlotu, na prostoru kraj Lazareve pećine i motela  okupilo se više hiljada turista, izletnika i ljubitelja prirode, koji su imali širok spektar turističke i gastro ponude.

Uranak-2.maj 2019

Turistička organizacija „Bor“ je zbog  tradicionalno mnogostrukog priliva turista organizovala obilazak Lazareve pećine za sve zainteresovane po posebnom režimu, koji je podrazumevao organizovanje grupa na svakih pola sata u periodu  od 9 do 17 sati. Ovakav način organizacije omogućio je da ovaj speleološki lokalitet uz pratnju turističkih vodiča razgleda  više od 700 posetilaca.

Lazareva pećina-2.maj 2019.

U bašti motela „Pećina“ na štandovima Turističke organizacije „Bor“, članovi Udruženja vlaha „Primovara“ iz Zlota i njihovi gosti prezentovali su sadržaje projekta  „Sajam – etno hrane“, koji je za osnovni cilj imao promociju pripremanja, prezentaciju jela pripremljenih po tradicionalnim receptima sa ovih prostora. Mnogobrojni posetioci i ljubitelji „dobrog zalogaja“ su imali priliku da pogledaju proces pripremanja hrane i da istu nakon izlaganja i ocena žirija – degustiraju. 

Motel-2.maj 2019.

U okviru istog projekta, od 10 –17  sati, na platou Lazareve pećine priređena je postavka i promotivno – prodajna izložba autentičnih suvenira, rukotvorina i predmeta starih zanata.

Primovara-2.maj 2019

Planina Stol je 2. maja takođe imala brojne posetioce, zaljubljenike u ovu neobičnu lepoticu među planinama Srbije.

Za ovu priliku izdvajamo organizovanu pešačku turu od Bora preko Krivelja do prevoja Cepe, za one koji su bili spremni za ovakav poduhvat, a za one koji to nisu bili, organizovan je besplatan autobuski prevoz iz  borskog Novog gradskog centra do  prevoja Cepe.

stol_2_maj_2019_01-min

U 11 sati je organizovan Tradicionalni uspon na vrh planine „Stol“.

Organizatori svih programa bili su: Centar za kulturu grada Bora, Turistička organizacija  „B0r“, Planinarsko društvo  Bor, Udruženja građana , MZ Zlot, Brestovac, Banjsko polje , Bučje, Luka, Javna i Javno-komunalna preduzeća opštine Bor.

Pokrovitelj svih događaja bio je grad Bor.

Foto: M. Š./ B. S. i Solaris media

Priredio: B. S.

_______________________________________________________________________________________________

Podeli sa prijateljima
Share Button
Ostavi komentar