sabor slatina2014172_4445

Čuvari autentične narodne kulture

U skladu sa više od dve decenije dugom tradicijm i ovogodišnji, 22.”Sabor igre”, održan je u Slatini, 28. avgusta, na dan seoske slave, pravoslavnog verskog praznika “ Velika Gospojina”.

172_4464-sabor igre u slatini 2014-b.stanković

Definisan prilikom osnivanja, sada već daleke 1992. godine, kao čuvar tradicije, običaja, autentične narodne kulture, baštine narodnog blaga raznih sredina u Srbiji i na Balkanu, “Sabor igre” u Slatini predstavlja jedan od značajnih događaja u kalendaru manifestacija opštine Bor.

Učesnici ovogodišnjeg Sabora bila su Kulturno umetnička društva: ,,Vrelo” iz Nikoličeva (opština Zaječar), ,,Braća Traić” iz Starčeva (opština Petrovac na Mlavi), ,,Đura Jakšić” iz Velikog Sela (opština Malo Crniće), Izvorna grupa ,,Valakonje Bukovo” iz opštine Boljevac, ,,Božidar Dimitrijević – Kožica” iz Drmna (opština Kostolac) i Branko Olar” iz Slatine (opština Bor) – kao domaćin Sabora.

sabor slatina2014172_4445

Detalj sa defilea

Titule, najboljih po kategorijama osvojili su: Novica Radulović u kategoriji zdravičara,Tijana Radisavljević (KUD “Đura Jakšić iz Velikog Sela) je najbolji vokalni solista, Stefan Radovanović iz izvorne grupe ,,Valakonje Bukovo” je svirao najbolje na solo instrumentu, članovi KUD-a ,,Božidar Dimitrijević – Kožica” iz Drmna su pobednici u kategoriji “folklor u koreografiji”, dok je izvornoj grupi ,,Valakonje Bukovo” pripalo prvo mesto za prikazivanje izvornog folklora.

Milica Dragić-lepotica sabora u srediniTijana Radisavljević najbolji vokalni solista-desno

Milica Dragić, lepotica Sabora (u sredini) i Tijana Radisavljević najbolji vokalni solista (desno)

Titulu i lentu lepotice Sabora ponela je u Nikoličevo, mlađana Milica Dragić.

Stručni žiri  je, po unapred utvrđenim kriterijumima, odlučio da je sveukupni pobednik ovogodišnjeg Sabora, Kulturno umetničko društvo ,,Braća Traić” iz Starčeva.

Pored centralnog događaja Sabora, nadmetanja kulturno- umetničkih društava, organizatori su se potrudili da upriliče i niz drugih sadržaja koji su dali novu dimenziju i doprineli bogatstvu programa i povećanju interesovanja posetilaca. Tako su u programu zapaženu ulogu imali: Veliki seoski vašar, turnir u malom fudbalu, izložbe pčelarske opreme i pčelinjih proizvoda, suvenira, predmeta iz domaće radinosti, Liturgija povodom pravoslavnog verskog praznika Velike Gospojine i stručno predavanje iz oblasti pčelarstva.

stefan radovanović-najbolji instrumentalista Sabora-Slatina 2014- foto/Bora Stanković

Stefan Radovanović, najbolji instumentalista Sabora

Ovu manifestaciju, kao i ranijih godina, pod pokroviteljstvom Opštine Bor,organizovala je Ustanova ,,Centar za kulturu opštine Bor“, u saradnji sa mesnom zajednicom Slatina i kulturno-umetničkim društvom ,,Branko Olar“ iz Slatine.

JELA MARJANOVIĆ POBEDNICA OLARIJADE 2014.

Jela Marjanović, pobednica Olarijade 2014.

Olarijada

Po 14. put, u Slatini je 29. avguta održana i “Olarijada “, takmičenje pevača amatera u interpretaciji pesama Branka Olara. U konkurenciji od šest interpretatora, ovogodišnji pobednik Olarijade je Jela Marjanović iz Bora.

Test & foto: Bora Stanković

Podeli sa prijateljima
Share Button