Dani Brestovačke-ljubavni-jadi-TamoiOvde

DANI BRESTOVAČKE BANJE 2017.

Datum11 август, 2017 KategorijaAktuelnosti, Događaji, Fotografija nedelje, Uncategorized, Vesti Komentari0

Manifestacija “Dani Brestovačke banje 2017” održaće se u subotu, 19. avgusta, na prostoru kulturno-istorijskog jezgra, ovog od davnina poznatog lečilišnog i izletničkog mesta.

Dani Banje 2017 - Plakat (44x64)-mala

PROGRAM MANIFESTACIJE

Ova, 2017.  jedna je od onih godina kada se obeležava i slavi godišnjica vredna pažnje – 180 godina je od podizanja Konaka knjaza Miloša Obrenovića. Konak je sagrađen  1837. godine i predstavnja reprezentativnu građevinu srpske građanske arhitekture prve polovine 19. veka.

Knjažev konak-Ulje na platnu-TAMOiOVDE

Istorijski izvori kažu da  posle oslobođenja, ukidanja turskog spahijskog sistema 1833. godine i priključenja ovih teritorija matici zemlji, Miloš obilazeći ove krajeve, 1834.  dolazi i u ovo mesto, bogato izvorima termomineralnih voda, čija je blagotvornost na ljudski organizam bila poznata još od vremena Rimljana.

Knjaz Miloš u Brestovačkoj banji-TAMOiOVDE

Nakon reprezentativnog Miloševog konaka, sagrađeno je i nekoliko drugih objekata. No, možda značajniju činjenicu, na uspostavi ovog mesta kao banjskog, predstavljaju izvanredni rezultati o lekovitosti voda koji dolaze iz Beča posle izvršenih analiza na Bečkom medicinskom fakultetu. Čuveni baron Herder pored ostalih istraživanja bavi se i ispitivanjem brestovačkih voda i potvrđuje njihovu izvanrednu lekovitost. Ova saznanja doprinose uspostavljanju, brzom i uspešnom razvoju Brestovačke banje.

Dani Banje- BoraS-TAMOiOVDE

Manifestacija “Dani Brestovačke banje” kreirana pre više od dve decenije, čuva od zaborava nešto od vremena minulih, ali i prati u svom razvoju, aktuelne kulturne i turističke trendove .

dani banje

Otud na ovoj manifestaciji tradicionalnog prikaza “Dolazak knjaza Miloša u Brestovačku banju”, paljenja Preobraženjske vatre, takmičenja u pripremi tradicionalnih jela, izložbi predmeta starih zanata, ali i izložbi suvenira i ručnih radova, prikaza tradicionalnih folklornih formi, nastupa vokalnih i instrumentalnih solista i grupa…

Dani Banje-TAMOiOVDE-Preobraženjska vatra

 Turističke manifestacije svojim sadržajima i kvalitetom privlače posetioce, nezavisno od nekih drugih turističkih atrakcija koje se nalaze u blizini mesta održavanja manifestacije. Ukoliko  se one održavaju na prostoru koji sam po sebi predstavlja turističku atrakciju, kao u konkretnom slučaju, eto dodatnog motiva za povećan broj turističkih kretanja ka ovoj destinaciji.

Dobrodošli!

Foto: arhiva

B. S.

_____________________________________________________________

 

 

 

Podeli sa prijateljima
Share Button
Ostavi komentar