Džinovi ledenog doba stigli u Bor

Datum20 марта, 2016 KategorijaAktuelnosti, Događaji, Uncategorized, vesti Komentari0

 Izložba „DŽINOVI LEDENOG DOBA“, autora Gordane Paunović, višeg kustosa, paleontologa Muzeja u Smederevu, otvorena je 17. marta u borskom Muzeju rudarstva i metalurgije.

TAMOiOVDE-214_6438

Gordana Paunović, otvaranje izložbe

Ova zanimljiva izložba prezentuje karakteristike poslednjeg geološkog ledenog doba- kvartara i daje prikaz osobina krupnih biljojeda-megaherbivora, koji su se tokom kvartara na severnoj hemisferi pojavili, egzistirali i uzumrli.

Fosilni ostaci ovih nestalih vrsta životinja su relativno česti na teritoriji  Srbije.

TAMOiOVDE-214_6461

U intervalu pre pedest i dest hiljada godina, većina velikih sisara izumrla je na svim prostorima, osim u Africi. Osnovni razlozi za njihov potpun nestanak bile su nepovoljne i brze klimatske promene, ali u velikoj meri i čovekova delatnost-lov.

Muzej-214_6468

Ono što će  posetioce ove izložbe svakako najpre impresionirati su impozantne fizičke karakteristike ovih kopnenih sisara, poput runastih mamuta, džinovskih jelena, stepskih bizona ili pak runastih nosoroga.

TAMOiOVDE-214_6448

Primera radi, odrasli mužjaci runastog mamuta, koji su za vreme najjačeg zahlađenja stigli i do Balkanskog poluostrva, dostizali su visinu od 3,4 metra i težinu do 6 tona, dok  su njihove kljove dostizale dužinu  od neverovatnih 2,7 metara.

Ili, zamislite džinovskog jelena čiji je raspon rogova mogao biti  veći od tri metra!

TAMOiOVDE-214_6443

Izložba  u Muzeju rudarstva i metalurgije će biti otvorena do 17. aprila.

Bora Stanković

________________________________________________________________________________

 

Podeli sa prijateljima
Share Button
Ostavi komentar