Zbog povećanog interesovanja posetilaca i povoljnih vremenskih uslova Turistička organizaciija Bor je  uz Saglasnost J.P."Srbijašume"  donela Odluku o otvaranju nove turističke sezone, na veliko zadovoljstvo svojih korisnika.


Radno vreme Lazareve pećine je svakoga  dana od 09:00 do 16:00 časova. Cena ulaznice je 300,00 dinara po osobi.


Za pojedinačne posete Lazareve pečine nije potrebno predhodno najavljivanje, već samo za organizovane grupe, đačke i studentske ekskurzije i udruženja.

Najavljivanje i rezervaciju  termina  ekskurzija i grupnih poseta izvršiti unapred  na Tel; 030/459-020 i na mejl: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Pećina Vernjikica je otvorena za posetioce po režimu zakazivanja poseta vodiču  speleologu  Saši Barbulović na broj telefona: 064/1090885 oli na tel: 030/459-020 unapred.

Cena pojedinačne ulaznice za posetu Vernjikice iznosi 300,00 dinara.

НАЧИН КОРИШЋЕЊА ПЕЋИНЕ ВЕРЊИКИЦА

    • Посета пећини ВЕРЊИКИЦА се одвија у полу уређеним условима – semiwildcaving.
    • Сезона посета ВЕРЊИКИЦИ је од 01.маја до 30.септембра, са могућношћу скраћења или продужења термина за туристичке посете.
    • Радно време ВЕРЊИКИЦЕ од 09:00 – 16:00 часова, свакога дана.
    • Посете се најављују најмање дан раније управљачу или оператеру посета.
    • Ноћне посете пећини су ЗАБРАЊЕНЕ.
    • Број посетилаца у пећини, по једној групи је максимално 12 посетилаца.
    • Број организованих посета у току једног дана је максимално 3.
    • Укупно потребно време за одлазак, обилазак пећине и повратак до платоа испред Лазареве пећине, за групу је око 3 сата.
    • Посета ВЕРЊИКИЦИ почиње задуживањем потребне опреме на платоу код ЛАЗАРЕВЕ ПЕЋИНЕ.
    • Минимална потребна опрема за посетиоце је : дубока ципела са заштитом од клизања ( постоји реална опасност од проклизавања на појединим местима), топла одећа са дугим рукавима и дугим ногавицама ( због хладног ваздуха и након дужег боравка у пећини, може доћи до хипотермије), шлем и чеона лампа (због могућности одрона, како приликом кретања стазом која води до пећине, тако и током кретања кроз пећину. Пећина није осветљена а посетиоци се могу кретати само уз помоћ чеоних лампи). Обзиром да је Злотски кањон познат као природно станиште великог броја гмизаваца ( змије отровнице: шарка и поскок), потребно је носити одећу са дугим ногавицама и приликом кретања по стази до саме пећине. Пре уласка у пећину, обавезна је провера и подешавање опреме од стране водича.
    • Пре почетка посете, обавити кратко информисање посетилаца о ризицима којима су изложени током обиласка. У случају непридржавања предочених мера опреза од стране појединца или групе и угрожавања безбедности других посетилаца, биљака и животиња, оператер може удаљити таквог појединца или прекинути даљи обилазак без сношења последица. 
    •   Оператер не сноси сву одговорност за безбедност посетилаца у колико се не поштују прописана правила посете ове пећине.


ПРАВИЛА ПОНАШАЊА


    • Посетиоци су дужни да се придржавају упутстава водича.
    • ЗАБРАЊЕНО ЈЕ: Прављење буке, уништавање биљака и узнемиравање животиња, остављање отпада. У самој пећини је забрањено конзумирање хране и пића ( сем воде), пушење, ломљење пећинског накита, узнемиравање слепих мишева, коришћење пиротехничких средстава и сл.
    • У самој пећини, одстојање између посетилаца мора да буде најмање онолико, колико допире глас водича до сваког посетиоца.
    • Кретање у пећини је дозвољено само по постојећим бетонским стазама.
    • Након завршетка обиласка пећине, група се окупља на излазу и организовано се враћа на плато код Лазареве пећине.

ТЕЖИНА СТАЗЕ И КОНДИЦИОНИ УСЛОВИ


Време доласка са платоа испред Лазареве пећине до Верњикице је око 40 минута уређеном стазом и време повратка од Верњикице до платоа је око 30 минута. Висинска разлика између Лазареве пећине и Верњикице износи 163,18 метара. Пешачка стаза је дужине 1,5 км. Стаза је у највећем делу избетонирана и уређена за посетиоце са средњим  кондиционим статусом. До видиковца Совина глава је благи  успон , а након тога, стаза се наставља са повременим благим спуштањима и подизањима терена. 
Кроз пећину води пешачка стаза у дужини од 1 км. Време обиласка саме пећине је максимално 120 минута, обзиром да стаза није кружна, односно да је излаз из пећине уједно и улаз. 
Укупно потребно време за одлазак и повратак групе је око 3 сата.

НАЈАВА ПОСЕТА И ПРИЈЕМ ПОСЕТИЛАЦА


Посете се најављују најмање дан раније управљачу или оператеру посета путем мејла или телефоном. Пријем посетилаца се врши на платоу код Лазареве пећине у договорено време.

КАРТЕ И ЕВИДЕНЦИЈА ПОСЕТИЛАЦА

За посету Верњикици карте-улазнице се купују од службеног лица на платоу код Лазареве пећине или претходном уплатом на текући рачун управљачу посета, по добијеној профактури.
На карти-улазници је јасно истакнута цена, јединствени евиденциони број и два празна поља беле боје на којима се уписују време и датум посете.
Цена карте је са ПДВ-ом и у складу са Одлуком о накнадама за коришћење заштићеног подручја Споменик природе “Лазарев кањон” ( “Службени гласник РС” број 21/2019).
Изнајмљивање опреме се не наплаћује. Уколико посетиоци имају своју личну, наведену опрему, могу је користити.

УПОЗОРЕЊЕ -ОБИЛАЗАК ПЕЋИНЕ НОСИ ДОЗУ РИЗИКА.

WARNING - VISITING THE CAVE CARRIES A CERTAIN AMOUNT OF RISK.