FRANCUSKA ARHITEKTURA

direkcija rbb - www.tobor.rs

Francuzi su došavši u Bor zatekli drvene kuće, durungače, građene od brvana, pokrivene daskom, vrlo male, niske i mračne. Tek po neka kuća imućnijih meštana je bila pokrivena ćeramidom. Već od 1905. godine fizionomija grada, u arhitektonskom pogledu, se iz osnove menja.

Neposredno uz rudnička postrojenja, na severu, grade se stambeni objekti pravougaonog oblika za novopridošle radnike samce – kameni kvartiri. Ti objekti, zbog proširivanja rudarskih radova,  više ne postoje.

francuska arhitektura - www.tobor.rs

Godine 1928. započeta je izgradnja Nove ili Južne kolonije, na prostoru na kome se danas nalazi osnovna škola „Vuk Karadžić“ i prostirala se do drugog kilometra. Ovi objekti i danas postoje i koriste kako kao stambeni prostor, tako i za prodavnice i lokale različitih namena, duž ulice Moše Pijade.

III-45 [Max Širina 1024 Max Visina 768]

U  periodu između dva svetska rata u ovim objektima živeli su pripadnici srednjeg građanskog sloja – činovnici, nadzornici i sl. U starom delu Bora i danas postoje vile, koje su prilično ruinirane, a bile su namenjene inženjerima i lekarima. Izdvojićemo značajne kulturno – istorijske  objekte čiju su izgradnju finansirali Francuzi:

– Francuska kasina, današnji Rudarsko – metalurški fakultet, izgrađena 1928. godine

– Zgrada bolnice, podignuta 1933. godine

– Zgrada za plućne bolesnike 1939. godine

– Osnovna škola „Aleksandra I Karađorđevića Ujedinitelja“ – današnja osnovna škola „Vuk Karadžić“, podignuta 1937. godine

– Direkcija Francuskog društva Borskih rudnika, današnja direkcija RBB, podignuta 1938. godine.

Tekst: Muzej rudarstva i metalurgije Bor

Foto: Bora Stanković

_________________________________________________________________________

Podeli sa prijateljima
Share Button