KULTURA

 

MUZEJ RUDARSTVA I METALURGIJE

 Predstavlja savremenu, moderno opremljenu i muzeološki kompleksnu ustanovu.

DSC00886

Multidisciplinarnim pristupom istražuje, čuva, proučava, prezentuje i publikuje kulturno-istorijsko nasleđe iz oblasti rudarstva i metalurgije od praistorije do danas, prateći uticaj čoveka na razvoj ove privredne grane, ali i sve efekte ovog progresa na društvo i prirodu uopšte. Godine 1961. počinje da radi Muzej, u to doba kao narodni. Od 1973. godine radi kao specijalizovani „Muzej rudarstva i metalurgije”.

Osnov muzeja čini fond od preko 20.000 eksponata, razvrstanih kroz arheološku, etnološku, istorijsku, umetničku, tehničku i minerološku zbirku. Muzejsku fondovi i zbirke hronološki obuhvataju period od 4.500 god. p.n.e. do kraja 20. veka nove ere. Posebnu pažnju zavređuju kamene i koštane alatke, amfore I pitosi, žrtvenici iz Rudne glave i Zlotske pećine, antičke alatke i figurine, nakit iz Krivelja, Klokočevca, Brodice i sa Kraku lu Jordan, srednjevekovni nakit, keramika i novac iz Brestovca, Lazareve pećine i rudarska oprema iz Novog brda.

DSC03958

Stalne izložbene postavke: “Razvoj rudarstava i metalurgije od praistorije do danas“, u prostorijama Muzeja „Brestovačka banja u vreme Kneza Miloša“ u Konakukneza Miloša u Brestovačkoj banji.

U umetničkoj galeriji „Bakar“ izložen je izbor produkcije savremene skulpture u bronzi i mesingu koje su nastale na Umetničkoj koloniji „Bakar“, a koju muzej organizuje više od dvadeset godina.

NARODNA BIBLIOTEKA BOR

0612_letnje_radno_vreme_narodna_biblioteka_bor

 Stožer pisаne reči, sа izuzetnim fondom knjigа i mrežom bibliotekа po selimа, predstаvljа riznicu kulture opštine.

Smeštena je u zgradi Doma kulture, na vrlo povoljnoj gradskoj lokaciji, u namenski građenom prostoru od 1.113 m². U svom sastavu ima 4 ogranka u selima: Brestovac, Zlot, Donja Bela Reka, Krivelj. Mrežom javnih biblioteka obuhvaćeno je 90% stanovništva, što premašuje republički prosek koji iznosi 80% od propisanog standarda.

Rad u biblioteci organizovan je u okviru sledećih odeljenja i službi:

-Informativno odeljenje

-Odeljenje posebnih fondova i periodike

-Odeljenje obrade i nabavke

-Dečje odeljenje

-Pozajmno odeljenje za odrasle (književnost i jezik, stručna knjiga)

-Zavičajno odeljenje

-Matična služba

Biblioteka raspolaže fondom od oko 80.000 knjiga u matičnoj kući i još oko 30.000 u ograncima . Najveći broj knjiga, u slobodnom pristupu, pripada pozajmnim odeljenjima za decu i odrasle, a najzanimljivije se nalaze u posebnim zbirkama kao što su: zavičajna zbirka (oko 1.900 naslova), referensna zbirka (enciklopedije, rečnici, priručnici), poseban fond sa kontinuacijama i vrednim izdavačkim celinama, fond strane knjige, fond za adolescente na dečjem odeljenju.

CENTAR ZA KULTURU

 DSC02598

Centar za kulturu Bor je javna ustanova kojoj je odlukom osnivača određena njena osnovna delatnost – organizacija, koordinacija i prezentacija kulturnih programa u sledećim oblastima: književno stvaralaštvo, dramska, muzička i likovna umetnost, kulturno-umetnički amaterizam i stvaralaštvo mladih i građana, propaganda i tehničko organizovanje programa iz navedenih oblasti. U sastavu Centra za kulturu posluje bioskop i pozorište.

120320131162Bioskop Zvezda“ je osnovan 1961.godine pošto su kapaciteti postojećeg bioskopa „Pobeda“ postali nedovoljni da zadovolje interesovanje ljubitelja filmske umetnosti.  U to vreme , a i danas je, jedan od najboljih bioskopa na ovim prostorima. Zbog toga je 1989.godine proglašen za bioskop sa najboljim tehničkim mogućnostima u ondašnjoj Jugoslaviji. Od davne 1961.godine do danas kroz salu bioskopa „Zvezda“ prošlo je preko 1.000.000 gledalaca. U svojoj bogatoj arhivi bioskop poseduje plakate za poslednjih 40 godina prikazivanja.

Tekst/Foto: Bora Stanković

Podeli sa prijateljima
Share Button