Suveniri.P1020513

Održan 2. Osmomartovski sajam suvenira

Uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima, zahvaljujući odzivu najvećeg broja prijavljenih izlagača, 7, i 8. marta uspešno je organizovan i realizovan ovogodišnji Osmomartovski bazar suvenira.

Drugi osmomartovski sajam suvenira.2m

 

Proizvođači i izlagači iz Bora, Zaječara, Knaževca, Niša i Sokobanje, ponudili su širok spektar kvalitetnih, orginalnih, različitim tehnikama i od raznovrsnih materijala izrađene prigodne suvenire, ukrasne i upotrebne predmete pogodne za darivanje povodom 8. marta – Dana žena, ali i za neke druge prigode i povode.

suveniri.P1020511

Organizacija ove i sličnih manifestacija izložbeno prodajnog karaktera, ima za cilj promociju ove vrste dopunske turističke ponude. To je sa jedne strane podsticaj da postojeći izrađivači kvalitativno napreduju, dok je sa druge strane animiranje i ohrabrivanje novih izrađivača, koji bi svojim radovima doprineli da ponuda bude  raznovrsnija, konkurentnost povećana, što bi svakako rezultiralo i povećanjem kvaliteta izrade, orginalnosti i autentičnosti izrađenih suvenira i predmeta.

P1020495

Suveniri kao deo dopunske turističke ponude imaju veći značaj i ulogu od one koja nam se čini. Naime, pored toga što predstavljaju dragocenu uspomenu turistima sa destinacije na kojoj su boravili, oni imaju, dekorativnu, umetničku a neretko i praktičnu funciju.

Njihova izrada i uspešan plasman sa druge strane, doprinose poboljšanju imidža destinacije, aktiviraju i oživljavaju umetničke, kreativne i zanatske veštine domicilnog stanovništva, pa samim tim doprinose i ostvarivanju, ako ne glavnog, a ono dodatnog izvora prihoda.

P1020501

No, kao i druge ni ova oblast ne može biti prepuštena stihiji. Ne može svaki izrađeni predmet biti tretiran i promovisan kao suvenir. Neophodno je da zadovolji makar minimum estetskih i umetničkih standarda, da bude orginalan i autentičan, prilagođenih dimenzija i cenovno dostupan za sve kategorije turista.

B. S.

________________________________________________________________________________

FOTO GALERIJA


 

Podeli sa prijateljima
Share Button