Svetski dan turizma: Turizam i ruralni razvoj

Ovogodišnji Svetski dan turizma,  Turistička organizacija „Bor“ je obeležila u nedelju 27. septembra 2020, u selu Zlot, održavanjem edukativne radionice pod nazivom „Uslovi za razvoj ruralnog turizma“.

Ovakav način obeležavanja je u saglasju  sa temom „Turizam i ruralni razvoj“, koju je Svetska turistička organizacija (UNWTO) definisala  povodom Svetskog dana turizma 2020.

Kriza izazvana pandemijom Kovid-19  zaustavila je međunarodna turistička putovanja, ali je pokazala i značaj domaćeg turizma naročito u ruralnim sredinama.

Ovaj trend se može videti i u Srbiji, jer su se domaći turisti najčešće odlučivali za boravak u banjama, ruralnim područjima, na planinama, obalama jezera ili reka.

Takva situacija je postavila u prvi plan između ostalog i značaj turizma za ruralne sredine,  s obzirom na to da  upravo u tim sredinama turizam može biti glavni pokretač za razvoj i očuvanje prirodnog, kulturnog, istorijskog i gastronomskog bogatstva, ostvarivanje prihoda, pa samim tim i materijalnog osnaživanja pojedinaca i cele zajednice,upošljavanja mladih ljudi i niz drugih pokretačkih privrednih aktivnosti.

Radionicu je otvorio Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora, koji je ovom prilikom istakao da je razvoj turizma jedan od prioritetnih zadataka lokalne samouprave i da su  u gradskom budžetu opredeljena značajna sredstva namenjena za podsticaj i razvoj ove privredne grane.

Meštani borskih sela i svi oni koji žele da se bave seoskim turizmom na teritoriji grada Bora, imaće priliku da apliciraju za sredstva po konkursu koji se očekuje da bude raspisan ovih dana. Upravo zbog toga svi oni koji žele da se bave seoskim turizmom, neophodno je da svoja domaćinstva pre svega registruju, da isprate konkurs i podnesu zahteve, dobiju finansijska sredstva  iz budžeta grada i investiraju u svoja poljoprivredna domaćinstva, prilagođavajući ih  za prijem turista.

On je naglasio da je ove godine završena i strategija razvoja turizma na teritoriji grada Bora, a lokalna samouprava ovakvim i sličnim akcijama ima u planu da razvoj turizma podigne na najviši nivo.

Na samoj radionici su upravo zbog toga načelno obrađeni polazni koraci ka ostvarenju ovog cilja, te su u tom smislu dominirale teme: Osnovni uslovi za bavljenje turizmom na selu, priprema objekta i domaćinstva za kategorizaciju, upoznavanje sa zakonskim, podzakonskim i drugim propisima koji čine pravni okvir za obavljanje ove delatnosti, postupak kategorizacije i mogući izvori finansiranja.

Turistička organizacija „Bor“ će u narednom periodu organizovati ovakve i slične radionice za sve one koji iskažu interesovanje za započinjanje ili unapređenje ove delatnosti, koja u svim nacionalnim strateškim dokumentima ima primarno mesto, po uzoru na mnoge zemlje Evropske unije.

Foto: J.T.

B.S.


 

Podeli sa prijateljima
Share Button