Lazareva pećina-viseći most

Turistička organizacija „Bor“ izletom obeležila Svetski dan turizma

Povodom obeležavanja Svetskog dana čistih planina i Svetskog dana turizma, Turistička organizacija “Bor” je u saradnji sa Ekonomsko-trgovinskom školom iz Bora u subotu, 29. septembra organizovala poludnevni edukativni izlet za učenike turističkog smera ove škole.

Izlet-Lazarev kanjon

Svetski dan čistih planina obeležava se 26. septembra. Ovo je prilika da se stvori svest o značaju planina za život, da se istaknu mogućnosti i ograničenja u njihovom očuvanju i da se stvore partnerstva koja će doprineti pozitivnim promenama.

Svetski dan turizma obeležava se počev od 27. septembra 1980. godine,   sa ciljem da se podstakne svest u međunarodnoj zajednici o važnosti turizma i njegovom društvenom, kulturnom, političkom i ekonomskom značaju kako na mikro tako i ma makro planu. Odluka o uspostavljnju Svetskog dana turizma doneta je na trećoj sednici Generalne skupštine Svetske turističke organizacije koja je održana u Španiji, septembra 1979. godine. 

Svake godine, obeležavajući dan turizma, promoviše se i određena tema, koja je aktuelna i značajna za promovisanje celokupnog turističkog sektora. Ove godine, svetska turistička organizacija UN promoviše vrednosti i potencijale turizma kroz poruku „Turizam i digitalna transformacija”.

Izlet-Klub RTB

Ovim povodom , generalni sekretar Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) Zurab Pololikašvili, poslao je poruku svim članovima, uz poziv predstavnicima sektora turizma da se pridruže globalnoj kampanji, da osmisle inovativna rešenja koja bi obezbedila doprinos turizma ukupnom ekonomskom napretku.

Kao i svake godine Svetski dan turizma bio je prilika da se više priča o turizmu i njegovoj važnosti za globalnu ekonomiju u kojoj čvrsto drži treću do četvrtu poziciju među svim sektorima s obzirom na prihode, zaposlenost i druge uticaje.

Centralni događaj  povodom obeležavanja Svetskog dana turizma ove godine održan je u Budimpešti. 

Turistička organizacija Srbije je u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu ovim povodom   organizovala izložbu fotografija „Aktivni odmor u Srbiji“.

Izlet-šetnja Banja

Turistička organizacija “Bor”  organizovala je u subotu, 29. septembra  u saradnji sa Ekonomsko-trgovinskom školom iz Bora   edukativni izlet za učenike turističkog smera u želji da svojom aktivnošću doprinese održivom razvoju lokalne zajednice, zaštiti životne sredine i očuvanju prirodnih i tradicionalnih kulturnih vrednosti na područjima na kojima deluje, a posebno na  jačanju turističke i ekološke svesti i edukativnog rada sa mladima. 

Izlet-Lazareva pećina

Po unapred utvrđenom programu učenici i njihovi nastavnici uz vodičku pratnju predstavnika Turističke organizacije „Bor“  posetili su i razgledali najatraktivnije i najposećenija turističke lokalitete u borskoj opštini: Lazarevu pećinu, Brestovačku banju i Borsko jezero.

Izlet-Borsko jezero

Pored toga realizovano je još nekoliko ciljeva koji su postavljeni tokom priprema i organizacije ovog poludnevnog edukativnog putovanja. Učenici, budući turistički poslenici mogli su da pogledaju i sami učestvuju u tematskim prezentacijama „Turizam i digitalna transformacija”, da se upoznaju sa sadržajima i načinom funkcionisanja ugostiteljsko smeštajnih objekata kao što su hotel „Jezero“ na Borskom jezeru i „RTB Klub“ u Brestovačkoj banji.

Izlet-Konak

Uz sve to u praksi su mogli da vide način rada turističkih vodiča (Lazareva pećina), kustosa u muzejskim prostorima (izložbena postavka „Brestovačka banja u doba kneza Miloša“), resepcionara u hotelu i drugih zanimanja iz ove oblasti.

Izlet-Borsko jezero

Foto: M. Š. i B. S.

Priredio: B. S.

__________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

Podeli sa prijateljima
Share Button