105_4859

Turizam i razvoj zajednice

Počev od 1979 .godine, iz godine u godinu, kroz brojne tematske događaje širom sveta obeležava se 27. septembar, Svetski dan turizma.

105_4793

Turistička organizacija “Bor” i Društvo mladih istraživača Bor, ovogodišnji  Svetski dan turizma obeležili su u subotu, 27. septembra, čišćenjem prostora na ulazu u Lazarevu pećinu, literarnim, muzičkim, likovnim i sportskim performansima, prezentacijom o  prirodnim i turističkim vrednostima Spomenika prirode “Lazarev kanjon”, razgledanjem Lazareve pećine, pešačenjem do Vidikovca i panoramskim razgledanjem Lazarevog kanjona.

105_4859

U realizaciji programa učestvali su predstavnici TO “Bor”, mladi istraživači, učenici nižih razreda osnovnih škola “Dušan Radović” iz Bora, “Petar Radovanović” iz Zlota i učenici muzičke škole “Miodrag Vasiljević” iz Bora.

105_4867

Pored učesnika u aktivnostima na obeležavanju ovog datuma, svi zainteresovani posetioci su imali mogućnot da uz vodičku pratnju, u vremenu od 09.00 do 16.00 sati, besplatno razgledaju Lazarevu pećinu, izuzetan speleoški i arheološki lokalitet.

Ovom prilikom je obeležen i Svetski dan čistih planina ( 26. septembar), kao jedan od značajnijih iz kalendara aktivnosti Turističke organizacije i Društva mladih istraživača u okviru programa koji se realizuje kao “Ekološki dani Bora”. Program od 2008. godine podržava svojim budžetskim sredstvima i opština Bor.

105_4827

Svetska turistička organizacija je 1979. godine ustanovila 27. septembar kao Svetski dan turizma, sa ciljem da se njegovim obeležavanjem razvija i podiže svest (od lokalnog do nivoa međunarodne zajednice) o važnosti ove privredne grane, o njegovim kulturnim, društvenim, političkim i ekonomskim vrednostima .

Svetska turistička organizacija ove godine, pod motom „Turizam i razvoj zajednice“, akcenat stavlja na važnost turizma za zajednicu i ljude koji u njoj žive, ističući značaj uključivanja lokalnog stanovništva u proces turističkog razvoja i kreiranja turističke ponude na svim nivoima.

Tekst/foto: Bora Stanković

 

Podeli sa prijateljima
Share Button