U Boru predstavljena “Strategija razvoja turizma“

U Gradskoj upravi u Boru juče je predstavljena “Strategija razvoja turizma”, petogodišnji plan turističke destinacije grada Bora i okoline.

Ovaj strateški dokument baziran je na aktivaciji nekoliko tematskih iskustvenih zona koje predstavljaju i prepoznaju aktivni rekreativni turizam kao jedan od elemenata na osnovu kojih može da se razvije turizam u narednih pet godina, istakao je dr Milan Ćulić, predsednik Upravnog odbora Centra za istraživanja i studije turizma. Važan deo ovog dokumenta je i ruralni turizam, koji je stožer ovog plana.

Važno je istaći da petogodišnji plan prepoznaje saradnju javnog i privatnog sektora, odnosno Turističku organizaciju grada Bora kao glavnog stožera razvoja turizma na destinaciji u petogodišnjem periodu. Izuzetno je važno  animiranje preduzetnika i ponuđača, smeštaja a sa druge strane i lokalnog stanovništva, koje pronalazi svoj interese u razvoju turizma pre svega kroz vodičke ture, neke ture koje imaju veze sa  razvojem aktivnog turizma i na taj način dobijamo sveukupnu sliku lokalnog ekonomskog razvoja koja je bila glavna i ključna vodilja petogodišnjeg plana”, dodao je dr Ćulić.

Ovim strateškim dokumentom predviđena su četiri strateška cilja od prepoznavanja konkretnog turističkog proizvoda i osmišljavanja turističke ponude, mehanizama promocije i marketinga do razvoja lake turističke infrastrkture kao podršci sveukupnom turističkom proizvodu do poslovno upravljačkog modela.

U narednih pet godina trebalo bi da utvrdimo turističke destinacije koje će se razvijati u skladu sa onim što je predviđeno ovom strategijom, a to znači da će se nastaviti razvijanje većih turističkih destinacija kao što je Borsko jezero, planina Stol, Brestovačka banja, Lazarev kanjon i Lazareva pećina kao odvojene celine . Na taj način će u celini grad Bor imati jednu široku turističku ponudu, a ono što je za nas veoma bitno a to je da smo mi smo već u 2019 godini i ovoj krenuli sa razvojem infrastrukture koja je neophodna da se turistička destinacija podigne na nivo potreban za potrebe naših turista”, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačenik Bora.

Autor: Suzana Mihajlović Jovanović

Izvor: bor030.net


 

Podeli sa prijateljima
Share Button