Dani Banje-publika

Uspešan povratak Dana Brestovačke banje

Više od 50 izlagačkih štandova u programskoj celini “Zlatne ruke”, celodnevni kulturno- umetnički program, tradicionalni “Dolazak knjaza Miloša u Brestovačku banju”, izbor i proglašenje najboljih u takmičarskim kategorijama, simbolično paljenje Preobraženjske vatre, više hiljada posetilaca, lep abijent i dobre vremenske prilike, uz vidljiv trud organizatora, učinili su da manifestacija “Dani Brestovačke banje 2017” ispuni očekivanja i dobije visoku ocenu.

Dani Banje- pred dolazak Knjaza

Ovogodišnji “Dani Brestovačke banje ” održani su minule subote, 19. avgusta, na  ambijentalno prelepom prostoru, ovog od davnina poznatog lečilišnog i izletničkog mesta, koji je od jutra do večeri bio ispunjen učesnicima i posetiocima.

Dani Brestovačke banje 2017

Preobraženjsko, 19. avgustovsko jutro otpočelo je paljenjem vatri na ognjištima i pokazivanjem umeća u pripremanju tradicionalnih i zaboravljenih jela, otvaranjem izložbeno prodajnih štandova sa suvenirima i predmetima izrađenim tehnikom starih zanata te  otvoranjem postavke  u Konaku kneza Miloša i izložbe  u Hamamu.

IMGP0032

Manifestaciju je sa svojim saradnicima posetio a potom i svečano otvorio Aleksandar Milikić, predsednik borske opštine, koji je tom prilikom rekao:

„Velika mi je čast i zadovoljstvo da posle jedne godine pauze pričamo o manifestaciji ovakvog karaktera i da vas vidim u ovolikom broju. Ovo je početak jedne nove priče, na samo za Dane Banje, već i za sve manifestacije koje će se u narednim godinama održavati na teritoriji naše opštine. Opština Bor će uvek podržavati ovakva dešavanja i biti uz svoje građane. Tradicija i kulture se moraju poštovati.  Ovo je dokaz da Bor ima istoriju i kulturu i ovo mesto na kome se danas nalazimo, je bilo sveto mesto odakle su počinjale mnoge priče za stvaranje države i državnosti „.

Dani Banje-predsednik-otvaranje

– Vrlo smo zadovoljni odzivom, kako učesnika manifestacije tako i posetilaca. U tradicionalnom segmentu “Zlatne ruke” imamo takmičarski i revijalni deo. Takmičenje u pripremanju tradicionalnih jela, izradi suvenira i starih zanata okupilo je preko sto učesnika – izjavila je prisutnim predstavnicima medija, Aleksandra Stojanović Čulinović, v.d. direktora Turističke organizacije “Bor”.

Dani Banje 2017.vd direktora TO

Kulturno-umetnički program je otpočeo nastupom KUD-a“Bor”, čiji su članovi izveli stare srpske igre i pesme.  

Dani Banje-gradske igre

Nakon toga prisutni narod je priredio “doček”  knjazu Milošu. Bio je ovo simboličan dolazak Knjaza, a onaj pravi, istorijski, desio se davne 1834. godine.

Dani Banje-obraćanje Knjaza

U kulturno umetničkom delu programa posetioci su uživali u nastupima brojnih Kulturno umetničkih društava, pevačkih grupa, vokalnih i instrumentalnih solista. 

Programska celini “Zlatne ruke” podeljena na tri kategorije, bila je takmičarskog karaktera. Najboljima su dodeljene prigodne nagrade i diplome.

Dani Banje 2017.

Žiri u sastavu:  Slađana Đurđekanović Mirić, muzejski savetnik i za ovu priliku predsednik žirija, te članovi  Lenka Matić, kreator i izrađivač suvenira i  Milovan Ivković, nastavnik ugostiteljstva u penziji, jednoglasno je odlučio da nagrade dobiju:

20170819_151439

–          U kategoriji SUVENIRI

1. nagrada: “Etno centar” iz Knjaževca

2. nagrada: Aleksandra Radenković iz Zaječara

3. nagrada: “Kreativa R” iz Zaječara

–          U kategoriji RUKOTVORINE I PREDMETI STARIH ZANATA

1. nagrada: UG “Arhaik” iz Bora

2. nagrada: Nikola Jakša iz Bora

3. nagrada: “Slatka bajka” iz Negotina

–          U kategoriji PRIPREMA TRADICIONALNIH JELA

1. nagrada: Ekipa “Banjalučanka” iz Bora

2. nagrada: Ekipa “Vredne vlajne” iz Rudne Glave

3. nagrada: Ekipa “Nezaborav” iz Laznice

20170819_105810

Nekadašnja “miljenica” kneževa, poznata po posetama i boravcima značajnih ličnosti političkog, društvenog i kulturnog života Srbije onoga vremena,visoko rangirana i dobro posećena za ondašnje prilike, Brestovačka banja u datim okolnostima, kroz ovu manifestaciju dobija nove impulse i usmerenu medijsku i pažnju posetilaca.

Dani Banje- Preobraženjska vatra

Pod pokroviteljstvom Opštine Bor, organizatori ovogodišnje manifestacije bili su  Turistička organizacija “Bor” i Centar za kulturu opštine Bor. 

Foto: M. Š. i B. S.

B. S.

________________________________________________________________

FOTO GALERIJA


Podeli sa prijateljima
Share Button