110_5556

Uspešno održan „Šesti Međunarodni Sajam turizma i seoskog turizma“ u Kragujevcu

Datum01 децембар, 2014 KategorijaAktuelnosti, Događaji, Uncategorized, Vesti Komentari0

Na šestom Međunarodnom sajmu turizma i seoskog turizma i drugom Sajmu zimnice i domaće radinosti, koje je u hali “Šumadija sajma” od 27. do 29. novembra organizovala Gradska turistička organizacija “Kragujevac”, pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca (kao „Događaja od izuzetnog značaja“), okupilo se  više od 120 izlagača iz Srbije i zemalja iz okruženja.

110_5455sajt

Lukrecija Đeri, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija

Među mnogobrojnim  izlagačima poput, nacionalne, regionalnih i opštinskih turističkih organizacija, turističkih centara, banjskih i klimatskih lečilišta, turističkih agencija, predstavnika seoskog, rečnog i lovnog turizma, našla se i ove godine  Turistička organizacija “Bor”.

Prezentacija i promocija borske turističke ponude ovom prilikom je “ukomponovana” u širu regionalnu ponudu, pod nazivom  “Istočna Srbija i Donje Podunavlje”.

Na ovom zajedničkom izlagačkom prostoru, pored borske, svoju ponudu su predstavile i turističke organizacije Knjaževca, Zaječara, Majdanpeka, Kladova, Golupca i Požarevca.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja Sajma, posetioce i prisutne izlagače, pozdravile su Lukrecija Đeri, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i Snežana Milisavljević, direktor Gradske turističke organizacije „Kragujevac“. Sajam je svečano otvorio Obrad Turković, pomoćnik gradonačelnika Kragujevca.

U  tri sajamska dana pored turističke promocije, održano je nekoliko stručnih tribina i radionica, organizovan turistički obilazak Kragujevca, čuvenim kragujevačkim fićama, od kojih je najstariji i najatraktivniji bio onaj iz 1964. godine. Poslednjeg dana Sajma, održana je i tradicionalna “Šumadijska čajanka” – takmičenje u kuvanju ljute rakije. Najbolji „šumadijki čaj“ po oceni mnogobrojnih ljubitelja istog, skuvali su  predstavnici  kafane “ Pod lipom” iz Beloševca.

Naravno, sajamski dani su bili dodatno obogaćeni izvanrednim  kulturno-umetničkim programima i svečanim prezentacijama izlagača.

Na svečanom zatvaranju sajma, stručni žiri u sastavu: Olgica Miljković, menadžer Turističke organizacije Srbije, Tatjana Miloradović, direktor Turističke organizacije Golubac i Miroslav Ivanović iz Turističke organizacije “Zapadna Srbija”, na osnovu utisaka tokom obilaska izlagačkih štandova, proglasio je  najbolje izlagače po kategorijama.

Nagradu za najbolju promociju na Sajmu, dobila je Turistička organizacija Kraljeva, koja je osim specijaliteta svog kraja, sve izlagače i posetioce oduševila nastupom dečje “Etno – muzičke grupe”.

Najbolju postavku štanda, imala je regija Federacije Bosne i Hercegovine, dok su nagrade u kategoriji “najbolji promotivni materijal” dodeljene Turističko – sportskom centru Zlatar, za brošuru  “285 zlatnih dana”, Turističkoj organizaciji Majdanpek, za brošuru “Čudesna priroda Donjeg Podunavlja” i Regiji Centralne Srbije, za brošuru “ Otključajte lepote Šumadije i Pomoravlja”.

Uz pesmu Danice Krstić, mlađane pobednice iz poznate TV emisije “Šljivik” i program Akademskog folklornog ansambla “Svetozar Marković”, zatvoren je još jedan, veoma uspešan Sajam turizma u Kragujevcu, po oceni mnogih, najbolji do sada.

Tekst i foto: Bora Stanković

Danica Krstic – Sudbo moja-https://www.youtube.com/watch?v=mp6zTLnkh_A


Podeli sa prijateljima
Share Button
Ostavi komentar