Uspešni Dani Brestovačke banje 2019

Više od 60 izlagačkih štandova i ognjišta u programskoj celini “Zlatne ruke”, bogat i raznovrstan kulturno- umetnički program, prikaz “Dolazak kneza Aleksandra u Brestovačku banju”, proglašenje najboljih i dodela vrednih nagrada  u takmičarskim kategorijama, paljenje Preobraženjske vatre, celovečernji koncert Sanje Ilića i grupe Balkanika, više hiljada posetilaca, lep abijent i dobre vremenske prilike, uz vidljiv trud organizatora, učinili su da manifestacija “Dani Brestovačke banje 2019” ispuni očekivanja i dobije visoku ocenu.

IMG_20190817_140259

Deo atmosfere sa manifestacije

Ovogodišnji “Dani Brestovačke banje ” održani su minule subote, 17. avgusta, na  ambijentalno lepom prirodnom i kulturno-istorijskom prostoru, ovog od davnina poznatog lečilišnog i izletničkog mesta, koji je od jutra do večeri bio ispunjen učesnicima i posetiocima.

Dani-Banje-2017.

Pripremanje tradicionalnih jela

Dani Banje2019.

Izlagaci i posetioci

Subotnje, 17. avgustovsko jutro otpočelo je paljenjem vatri na ognjištima i pokazivanjem umeća u pripremanju tradicionalnih i zaboravljenih jela, otvaranjem izložbeno prodajnih štandova sa suvenirima i predmetima izrađenim tehnikom starih zanata te  otvoranjem postavke  u Konaku kneza Miloša i Odžakliji.

Manifestaciju je svečano otvorio Nikola Marić, pomoćnik gradonačelnika koji je tom prilikom rekao:

Svečano otvaranje

Svečano otvaranje- Nikola Marić, pomoćnik gradonačelnika Bora

Brestovačka banja nosi epitet kraljevske. Ona je i jedna od najlepših i zato što su je rado pohodile dinastije Obrenović i Karađorđević koje su ovde donosile najvažnije odluke za razvoj srpske države“.

Kulturno-umetnički program je otpočeo nastupom KUD-a “Bor”, čiji su članovi izveli splet starogradskih  srpskih igara i pesama. 

Dani banje KUD Bor

KUD „Bor“

Nakon toga prisutni narod je priredio “doček”  knezu Aleksandru i kneginji Persidi Karađorđević, koji su kroz Banju prošetali u pratnji doktora Lindenmajera. U tim ulogama ubedljivi su bili Lepomir Ivković, Simonida Gavrić i Željko Vitomirović. Bio je ovo simboličan dolazak Kneza, a onaj pravi, istorijski, dogodio se davne 1856. godine.

Knez

Doček kneza Aleksandra i kneginje Perside

U kulturno umetničkom delu programa posetioci su uživali u nastupima amaterskih glumaca, brojnih Kulturno umetničkih društava, pevačkih grupa, vokalnih i instrumentalnih solista.

Orce

Nastup ansambla „Orce Nikolov“ iz Skoplja

Publiku su zabavili nastupi Zvonka Pavkovića koji je uz pratnju gajdaša Jordana Vasiljevića izveo komad „Pastir sa Stare planine“, polaznika etno radionice Centra za kulturu grada Bora, vokalnih solista i instrumentalista, a posebnu pažnju su izazvali nastupi članova Umetničkog centra „Talija“ iz Beograda, Ansmbla „Orce Nikolov“ iz Skoplja i Akademije za umetnost i kulturu Kaira iz Egipta sa živopisnim nošnjama i egzotičnim plesom.

Egipat

Nastup članova Akademije za umetnost i kulturu Kaira iz Egipta

Tokom manifestacije u saradnji sa učenicima i profesorima Ekonomsko-trgovinske škole uspešno je održana  tematska radionica „Koraci u organizovanju manifestacija“.

Za zainteresovane učesnike i posetioce manifestacije organizovan je besplatan dvosatni izlet do Lazarevog kanjona i razgledanje Lazareve pećine uz pratnju stručnog vodiča. 

Turistička organizacija „Bor“ je najboljima u programskskoj celini “Zlatne ruke”  uručila  vredne, prigodne nagrade i diplome.

Nagrade

Uručivanje nagrada najboljim Zlatnim rukama

Stručni žiri jednoglasno je odlučio da nagrade dobiju:

 U kategoriji PRIPREMA TRADICIONALNIH JELA, titula pobednika, pripala je Udruženju “Nezaborav” iz Laznice kod Žagubice. Drugo mesto je osvojilo Zavičajno udruženje “Pčinja” iz Bora, a treće ekipa “Šarbanovački kotlić” iz Šarbanovca. U ovoj kategoriji dodeljene su i dve specijalne nagrade koje su dodeljene ekipama “Vredne Vlajne” iz Rudne glave kod Majdanpeka i timu „Porodica Strahinjić“ iz Šarbanovca.

 U kategoriji SUVENIRI pobedile su “Marijine unikatne lutkice” iz Bora. Drugo mesto pripalo je Maji Mitić iz Bora, treće Udruženje obolelih od multiplsklroze  Bor, a specijalna nagrada za dugogodišnje učešće dodeljena je borskm Kutku.

U kategoriji RUKOTVORINE I PREDMETI STARIH ZANATA  titulu pobednika ponelo je Poljoprivredno gazdinstvo “Petrović” iz Vražogrnca kod Zaječara, drugo mesto osvojile su “Žakica i Dakica” iz Luke, a treće Radionica za izradu sapuna “Sani sapun” iz Knjaževca.

pcinja

ZU „Pčinja“, osvajači druge nagrade u kategoriji „Tradicionalna jela“

Nekadašnja “miljenica” kneževa, poznata po posetama i boravcima značajnih ličnosti političkog, društvenog i kulturnog života Srbije onoga vremena,visoko rangirana i dobro posećena za ondašnje prilike, Brestovačka banja u datim okolnostima, kroz ovu manifestaciju dobija nove impulse i usmerenu medijsku i pažnju posetilaca.

Balkanika2

Sanja Ilić i Balkanika- celovečernji koncert

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije i grada Bora, organizatori ovogodišnje manifestacije bili su  Turistička organizacija “Bor”, Centar za kulturu grada Bora, Muzej rudarstva i metalurgije i Brestovačka banja-„Srpska kruna“.

Foto: B. S. i M. Š.

________________________________________________________________________________________________

FOTO GALERIJA


 

Podeli sa prijateljima
Share Button