Borsko jezero-prvomajski uranak

Više hiljada turista u vreme praznika

Datum15 мај, 2018 KategorijaAktuelnosti, Događaji, Uncategorized, Vesti Komentari0

Više hiljada turista, izletnika i ljubitelja prirode, u vreme prvomajskih praznika, posetilo je borske turističke i prirodne lokalitete.

Jezero- uranak

 

Uvod u prvomajske događaje načinjen je u Zlotu, gde je u popodnevnim satima 30. aprila otpočela  zanimljiva manifestacija „Bakljada“, na kojoj je pored svečanog defilea upaljenih baklji  u centru  Zlota otvoren i  „Sajam – etno hrane“, projekat Udruženja  vlaha „Primovara“ sa patnerima. Ovaj događaj je obogaćen i  kulturno-umetničkim programom u sali zlotskog Doma kulture.

Prvog majskog dana, epicentar tradicionalnog okupljanja  predstavljalo je   Borsko jezero.

Uranak-B.Jezero

 Prvomajski uranak započeo je  Prvomajskom budilicom na ulicama Bora i Banjskog polja, a potom su se organizovani programi i sadržaji „preselili“ na prostor Borskog jezera.

Imajući u vidu izvanredne vremenske prilike i činjenicu da je borska lokalna samouprava obezbedila  besplatan  autobuski prevoz  do Borskog jezera sa polascima iz centra grada, na svakih pola sata od 10 do 15 sati i povratkom istih sa Borskog jezera do Bora, na ovom sjajnom turističkom lokalitetu okupilo se više hiljada posetilaca.

Borsko jezero-prvomajski uranak

 Od organizovanih programa, posetioci su imali mogućnost da pored ostalog uživaju u prezentaciji turističke ponude opštine Bor i izložbeno-prodajnoj postavci ručno izrađenih suvenira (potez oko stadiona), nastupu duvačkog orkestra  „Bor“, tamburaškog orkestra „Zlatne strune“ i koncertu benda „No limit“ (bina na glavnoj plaži).

U večernjim satima u borskoj Muzičkoj školi održan je koncert Paje Vučkovića i „Spiritus movens“ benda.

 Drugog majskog dana,na prostoru oko Lazareve pećine i motela, okupilo se više hiljada turista, izletnika i ljubitelja prirode,koji su imali širok spektar turističke i gastro ponude.

Lazarev kanjon-2.maj

Turistička organizacija „Bor“ je zbog  tradicionalno mnogostrukog povećanja turista organizovala obilazak Lazareve pećine za sve zainteresovane po posebnom režimu, koji je podrazumevao organizovanje grupa na svakih pola sata u periodu  od 9 do 17 sati. Ovakav način organizacije omogućio je da ovaj speleološki lokalitet uz pratnju turističkih vodiča razgleda  više od 800 posetilaca. 

Uranak-Lazareva pećina

 U bašti motela „Pećina“ na štandovima Turističke organizacije „Bor“, članovi Udruženja vlaha „Primovara“ iz Zlota i njihovi gosti promovisali su projekat  „Sajam – etno hrane“, koji je za osnovni cilj imao promociju pripremanja, prezentaciju i promociju jela pripremljenih po tradicionalnim receptima sa ovih prostora. Mnogobrojni posetioci i ljubitelji „dobrog zalogaja“ su imali priliku da pogledaju proces pripremanja hrane i da istu nakon izlaganja i ocena žirija -degustiraju.  

Sajam etno hrane-Lazareva pećina

U okviru istog projekta, od 10 –17  sati    na platou Lazareve pećine priređena je postavka i promotivno – prodajna izložba autentičnih suvenira, rukotvorina i predmeta starih zanata.

Lazareva pećina-izložba rukotvorina

 

Lazarev kanjon-uranak

 

Lazareva pećina-uranak

 

Lazareva pećina- Sajam etno hrane

Planina Stol je 2. maja takođe imala brojne posetioce, zaljubljenike u ovu neobičnu lepoticu među planinama Srbije.

Za ovu priliku izdvajamo organizovanu pešačku turu od Bora preko Krivelja do prevoja Cepe, za one koji su bili spremni za ovakav poduhvat, a za one koji to nisu bili, organizovan je besplatan autobuski prevoz iz  borskog Novog gradskog centra do  prevoja Cepe. 

U 11 sati je organizovan Tradicionalni uspon na vrh planine „Stol“.

Stol-uranak

 

Organizatori svih programa bili su: Centar za kulturu , Turistička organizacija  „B0r“, Planinarsko društvo  Bor, Udruženja građana , MZ Zlot, Brestovac, Banjsko polje , Bučje, Luka, Javna i Javno-komunalna preduzeća opštine Bor.

Pokrovitelj svih događaja je bila opština Bor.

Tekst: B.S.

Foto: J.T./ M.Š./ K.T. /I.S./ B.S.

___________________________________________________________

Podeli sa prijateljima
Share Button
Ostavi komentar