21192716_1552455258148473_3144761953998402152_n

„Vidovdanski vez“ najbolji na ovogodišnjem Saboru igre

Definisan prilikom osnivanja, sada već daleke 1992. godine, kao čuvar tradicije, običaja, autentične narodne kulture, baštine narodnog blaga raznih sredina u Srbiji i na Balkanu, “Sabor igre” u Slatini predstavlja jedan od značajnih događaja u kalendaru manifestacija opštine Bor.

Ovogodišnji, jubilarni, 25.”Sabor igre”, održan je u Slatini, 28. avgusta, u skladu sa tradicijm, na dan seoske slave, pravoslavnog verskog praznika “ Velika Gospojina”.

Učesnici Sabora igre 2017.

Učesnici ovogodišnjeg Sabora bila su Kulturno umetnička društva: KUD: „Sveta Trojica 2016“ iz Bobova, KUD „Volođa “ iz Pljevalja, Republika Crna Gora, KUD „Vidovdanski vez “ iz Smailovca, opština Ražanj, KUD „Floričika “ iz Jabukovca, opština Negotin, KUD „Đido“ iz Brestovca, opština Bor i Branko Olar” iz Slatine, opština Bor, kao domaćin Sabora.

U revijalnom delu programa nastupila je Etno grupa „Gergina” iz Negotina.

Sabor je svečano otvorio Aleksandar Milikić, predsednik opštine Bor.

TAMOiOVDE-Sabor igre-A.Milikić

Usledili su potom nastupi učesnika Sabora, koji su često nagrađivani aplauzom  publike u prepunoj sali Doma kulture.

No, valjalo je ipak proglasiti najbolje.

Sabor igre 2017.

Titule najboljih po ocenama stručnog žirija osvojili su: Vladan Geočelović  (KUD „Đido“ iz Brestovca), u kategoriji zdravičara, Boban Janošević (KUD „Đido“ iz Brestovca) je najbolji vokalni solista, Luka Blagojević (KUD „Smailovac“) je svirao najbolje na solo instrumentu,  KUD „Volođa“ iz Pljevalja je pobednik u kategoriji “folklor u koreografiji”, dok je KUD-u  „Floričika“ iz  Jabukovca pripalo prvo mesto za prikazivanje izvornog folklora.

Taira Katana je titulu i lentu lepotice Sabora ponela u Pljevlja.

TamoiOvde-Lepotica Sabora 2017.

Lepotica Sabora,Taira Katana (sa brojem 4)

Ovom prilikom dodeljene su i tri specijalne nagrade : najmlađem KUD-u „Sveta Trojica 2016“ iz Bobova, za izuzetan scenski nastup KUD-u „Volođa“ iz Pljevalja i za najorginalniju nošnju, takođe KUD-u „Volođa“.

Sabor igre 2017-KUD Volodja Pljevlja

KUD „Volođa“ na sceni

Titula sveukupnog pobednika ovogodišnjeg Sabora, zasluženo je pripala Kulturno umetničkom društvu „Vidivdanski  vez“ iz  Smailovca, opština Ražanj.

21192716_1552455258148473_3144761953998402152_n

KUD „Vidovdanski  vez“ iz  Smailovca

Pored centralnog događaja Sabora igre, ovaj praznični dan obeležen je i nizom drugih sadržaja poput  seoskog vašara, Liturgije povodom pravoslavnog verskog praznika Velike Gospojine,  turnira u malom fudbalu, izložbe pčelarske opreme i pčelinjih proizvoda.

Sabor igre 2017. Štandovi TO

Izlagači suvenira, rukotvorina i predmeta domaće radinosti

Višegodišnji prijatelj ove manifestacije Turistička organizacija „Bor“ je dala svoj doprinos u obogaćivanju programa, organizujući prodajnu izložbu suvenira, rukotvorina i predmeta iz domaće radinosti, kao i turistički obilazak Lazareve pećine za učesnike Sabora.

KUD Volodja- Lazareva pećina

Članovi KUD-a „Volođa“ iz Pljevalja obišli su Lazarevu pećinu

Ovu manifestaciju, kao i ranijih godina, pod pokroviteljstvom Opštine Bor, organizovala je Ustanova ,,Centar za kulturu opštine Bor“, u saradnji sa mesnom zajednicom Slatina i kulturno-umetničkim društvom ,,Branko Olar“ iz Slatine.

_______________________________________________________________________

” OLARIJADA 2017“

U Slatini je 29. avguta održana i “Olarijada “, takmičenje pevača amatera u interpretaciji pesama Branka Olara.

Pobednik Olarijade- Milivoje Stojković iz Valakonja

Milivoje Stojković iz Valakonja , pobednik Olarijade 2017.

Ovogodišnji najbolji interpretator Brankovih pesama je Milivoje Stojković iz Valakonja, drugo mesto pripalo je Goranu Živkoviću iz Slatine, dok je prošlogodišnji pobednik Aleksandar Živković iz Boljevca zauzeo treće mesto.

Foto: B. P./V. B./E. K./N. P. i B. S.

B. S.

___________________________________________________________________________

Podeli sa prijateljima
Share Button