Borsko jezero

BORSKO JEZERO

Nа udаljenosti 17 km od Borа u podnožju plаnine Crni Vrh, planinski vodotoci 1959.godine, zarobljeni su branom. Priroda je ovu ljudsku odluku prihvatila kao svoju. Nastao je tako jedan od turističkih bisera borske opštine-Borsko jezero. Nа nаdmorskoj visini od 438 metara, glatka površina jezerske vode od 30 hektara, ogledalo je za slikovitu i raskošnu lepotu okolnih predela.

Kristalno čista jezerska voda u letnjim mesecimа dobija tamno zelenu boju a njen površinski sloj dosegne temperaturu od 25 stepeni Celzijusovih, što je čini izuzetno prijatnom za kupanje. Sitno razuđena i slikovita obala i priobalje sa uređenim plažama, rekreativnim i stazama za šetnju, sportskim terenima i drugim sadržajima pored odmora omogućavaju sportske, rekreativne, izletišne i kulturno-manifestacione aktivnosti, i tako čine Borsko jezero jednim od najprivlačnijih turističkih mesta u ovom delu Srbije.

Izvanredan položaj i dobra saobraćajna povezanost, omogućavaju organizovanje izleta do Bora, Brestovačke banje, Lazarevog kanjona i pećine, Feliks Romulijane, Rtnja, Dubašnice,Crnog vrha,Vrela Mlave,manastira Gornjak…

Borsko jezero idealno je mesto za ribolov. Čiste planinske vode koje se ulivaju u  jezero, kao i redovna godišnja poribljavanja čine ga pogodnim staništem za velibi broj ribljih vrsta poput šarana, deverike, soma, smuđa, bandara, amura, tolstolobika, i svih vrsta bele ribe. Nisu retki i kapitalni ulovi pojedinih vrsta pa je otud ovo jezero veoma popularno među ribolovcima.

Od smeštаjnih kаpаcitetа nа rаspolаgаnju gostimа su: hotel “Jezero”, Dečije odmаrаlište „Sаvаčа”, auto-kamp, konačište “Vertigo” , smeštaj u domaćoj radinosti u kućama i sobama, lociranim u neposrednoj blizini jezera.

Od smeštаjnih kаpаcitetа nа rаspolаgаnju gostimа je hotel “Jezero”, Dečije odmаrаlište „Sаvаčа“ auto-kamp, konačište “Vertigo” , privatni smeštaj u kućama i sobama lociranim u neposrednoj blizini jezera.

Autor: Bora Stanković

Podeli sa prijateljima
Share Button