BUČJE

Bucje - www.tobor.rs

Do ovog planinskog sela, razuđenog tipa, koje se nalazi na prosečnoj nadmorskoj visini od 750m možete doći iz dva pravca. Putem od Bora  preko Krivelja proćiće 23 km dok ne stignete u selo, iz Bora preko Oštrelja razdaljina je oko 22 km. Smešteno južno od planine Stol u izvorišnom delu potoka Bučje okruženo Velikim kršom sa zapada i  brdom Čoka Draguluj sa severa. Izuzetan položaj sela koji se pravcem istok – zapad u dužini od 16km i širine 6km prostire, na ovoj visoravni, pruža izuzetene uslove za razvoj seoskog turizma jer predstavlja svojevrsnu vazdušnu banju.

Stanovništvo je uglavnom starosedelačko ili je naseljeno u manjim migracijama iz susednih sela ili opština. Prvi podaci o postojanju sela Bučje potiču iz Turskog popisa iz 1455. naseljavanje je počelo najverovatnije u 15. veku u prilog kome svegoče inadgrobni kamenovi na lokalnom groblju. Pod imenom Vranište iz 1114. pominje se naselje na ovoj lokaciji, tako da se pretpostavlja da je to preteča današnjeg sela Bučje. Jedina legenda o nazivu sela vezuje se za period kada su krčene guste šume na prostoru današnjeg sela i ostaci korenja kojih je bilo mnogo, služili su kao odrednica mesta, na vlaškom nazivaju se (bušim), kasnije su prerasli u naziv Bučje.

Stanovništvo je svoj maksimum u broju imalo 1910. od kada se smanjilo za tri puta. Pretežna delatnost stanovništva jestočarstvovinogradarstvo i pčelarstvo. U selu postoji četvororazredna osnovna škola koja je reonska škola kriveljske škole. 1881. otvorena je prva škola, sadašnja zgrada škole sazidana je 1900. U selu postoji veliki dom kulture, mesna kancelarija, privatne prodavnice, i krojačka radionica za proizvode od kože.

Autor: Jasna Tomić

Podeli sa prijateljima
Share Button