LUKA

Na putu Bor-Majdanpek udaljen 35 km od Bora nalazi se selo Luka. Smešteno u Lučkom polju, a okruženo veoma živopisnim obroncima planina Stola Deli Jovan. Presecaju je brojne rečice: Crnajka, Vizak, Bele vode, Ravna reka. Legenda kaže da je selo dobilo ime po velikom zalivu koje je nekada postojalo u vreme Panonskog mora, Arheološkim ispitivanjima pronađeni su fosili ribe, a predanje kaže da je mesto bilo pristanište prastarih ljudi.

Tipično razbijeno naselje sa centrom i deset rejona. U toku svog postojanja selo je lokaciju promenilo tri puta, a prvi pisani tragovi vezuju se za vreme od pre 400 godina. U selu se neguje kulturno-umetnička tradicija, bogato su očuvani narodni običaji: svetkovine, slave, etno festivali, vašari. Bogatstvo se ogleda i u kulturno-istorijskim spomenicima: Vajfertova česmaEtno-kuća koja je prava riznica starih predmeta i oruđa, Spomenici palim borcima u prvom i drugom svetskom ratu.

Povoljan položaj sela pruža mogućnost za sakupljanje lekovitog bilja, šumskih plodova, lova, učestvovanje u svakodnevnim poslovima lokalnog stanovništva – sakupljanje sena, muži krava, proizvidnji sira, čuvanju i striži ovaca. U selu postoji Mesna kancelarija, Dom kulture, Ambulanta, Pošta, četvorogodišnja škola. Izuzetno područje  za razvoj seoskog turizma.

Autor: Jasna Tomić

Podeli sa prijateljima
Share Button