METOVNICA

Nedaleko od Bora, smeštena u dolini Brestovačke reke na samom putu koji povezuje Bor i Zaječar nalazi se selo Metovnica. Danas pomalo zaboravljena, a ne tako davno, sredinom prošlog veka bila je glavni železnički čvor na kome se presedalo na putovanju ka Zaječaru ili Paraćinu. Pruga uzanog koloseka kojim je dugi niz godina maleni voz „Ćira“ prevozio radnike u Borski rudnik prestala je sa radom 1968. Kao svedok tog vremena svoj stoti rođendan uskoro će proslaviti veliki kameni železnički most kao i zgrada železničke stanice.

Još jedna retkost u nizu je i tunel na bivšoj trasi pruge koju su izgradili Belgijanci. Naziv ovog turistički veoma interesantnog mesta vezuje se kao i većina naziva u ovom kraju za zlato ili bakar. Tako da se poreklo naziva sela vezuje za Staroslovenski naziv „med“ koja znači bakar, a smatra se da je na prostoru sela postojao i rudnik bakra o čemu svedoče i skromni ostaci.

Naseljavanje atara sela Metovnica počelo je nakon velike seobe Srba 1690. sa doseljenicima iz Crne Gore, i Hercegovine, kasnije se nastavilo sa migracijama iz bliže okoline: Dubočane, Jasikovo, Glogovica, Mala i Velika Jasikova. Danas je Metovnica selo razbijenog tipa sa centrom i osam kotuna: Timok, Spinet, Lunka, Džanovo polje, Buturov potok, Belicino polje, Suva reka. U selu radi osmogodišnja škola, pošta, mesna kancelarija, nekoliko prodavnica. Selo ima crkvu.

Autor: Jasna Tomić

Podeli sa prijateljima
Share Button