ŠARBANOVAC

Smešten na obalama Šarbanovačke reke. Selo okruženo  pašnjacima i livadama, uglavnom razbacano na brežuljcima u prečniku 16 km, iza kojih se uzdižu ostaci kratera i vulkanskih kupa Tilva Njagra, Tilva Roš, Tilva Mika, kao i deo Dubašničkog krasa koji se dalje prema selu Zlotu stapa u Lazarev kanjon.

Udaljen od Bora 15 km, na magistralnom putu Bor-Beograd sa severa se graniči atarima sela Brestovac i Zlot, sa zapada Sumrakovcem, a juga Osnićem i Savincem i sa istoka Metovnicom. Reke koje protiču kroz Šarbanovac su Crni Timok, i manja Šarbanovačka reka. Uređena plaža Crnog Timoka u toku letnjih meseci idealno je mesto za kupanje ribolov.

Najstariji podatak u pisanim dokumentima potiču iz 18 veka tačnije od 1718-1739. Pod Turskom vlašću u popisu se pojavljuje pod imenom“zerrovassina“ – najverovatnije Šarbanovac. Nekad je centar sela bio u „Selištu“ kod današnje raskrsnice puteva Paraćin-Zaječar. Legenda kaže daje zbog velike harači i krađe tadašnje stanovništvo odlučilo  da napusti selo i preseli  se na drugo mesto. Pešačeći  uzvodno uz Šarbanovačku reku u toku noći nailazi  na veliku maglu i isparenja tople vode, oko izvora bilo je krdo jelena divokoza, tumačeći ovo kao dobar znak ljudi su se  na ovom mestu nastanili.

Danas je na ovom mestu centar sela. Selo dobija naziv po vlaškoj reči „Šerb“ što znači jelen ili divokoza. Selo je razbijenog tipa sa centrom i reonima: Velika padina, Faca, Ogašu sek, Dubrava, Nestorov potok, Punđilov potok, Baba Jona. Selo danas ima Mesnu kancelariju, Dom kulture, Poštu, nekoliko privatnih prodavnica, a prva škola počela je sa radom daleke 1860.  Danas postoji osmogodišnja škola u centru Šarbanovca i četvorogodišnja škola na Timoku.

Autor: Jasna Tomić

Podeli sa prijateljima
Share Button