SLATINA

Slatina se nalazi na petom kilometru puta Bor-Zaječar na obalama Borske reke koja je pre otvaranja Borskog rudnika bila bogata ribom i zlatom. Meštani su pored stočarstva i ostalih poljoprivrednih radova bavili i ispiranjem zlatonosnog peska. Slatina se prvi put pominje u 15 veku tačnije 1454. po turskom popisu stanovništva. Slatina je bila vrlo napredno selo, 1848. počela sa radom osnovna škola jedna od najstarijih u opštini. 1861. završena i osvećena najveća crkva „Uspenje bogorodice“.

Pored obrazovnog, duhovnog, meštani su imali svoju kulturu koju su vekovima prenosili na  pokoljenja, pa su tako sačuvali vlaški govorobičaje: pesme, muzičke melodije.

Slatina sada ima nešto manje od 1000 stanovnika, da ne bi zaboravili svoju prošlost i svoje korene, slatinjani i dan danas čuvaju svoje običaje, neguju svoj govor i kulturnu baštinu  svog sela. Oni se ponose svojom prošlošću, jer ko ne zna svoju prošlost, ne može živeti u sadašnjosti niti se može nadati boljoj budućnosti. Ljubaznost domaćina, brižan odnos prema svakom gostu, srdačnost i gostoljubivost stvarali su atmosferu u kojoj je bilo zadovoljstvo biti gost u Slatini.

Slatina je selo zbijenog tipa, sa udaljenim pojatama na kojima se  tokom leta čuva stoka. Selo je podeljeno na šest reona. Presecaju je dve reke – Borska Rjukavica . Selo je osnovano od Srba koji su bežeći sa Kosova posle Kosovskog boja 1389. naselili prostor današnjeg sela. Zlatina ili danas Slatina jesu sinonimi da je selo dobilo naziv po slutnjama da postoje naslage zlata na ataru ovog sela. Selo danas ima Osnovnu školu, Mesnu kancelariju, Dom kulture, Crkvu, više prodavnica. Slatina neguje dve veoma značajne manifestacije „Sabor igre i pesme“ i „Olarijada“.

Autor: Jasna Tomić

Podeli sa prijateljima
Share Button