Biser pored rudnika zlata

Ana Zarić – Vesti

U podnožju paleovulkanske kupe Tilva njagra i planine Crni Vrh šepuri se Borsko jezero, ponos i omiljeno kupalište ne samo Borana već i svih meštana iz okoline. Na slikovitoj jezerskoj obali imaju sve za letnji odmor, od uređenih plaža do sportskih terena.

Veštačko jezero rudarskog grada nastalo je 1959. godine zarobljavanjem planinskih vodotokova izgradnjom brane. Vodena akumulacija je primarno bila namenjena industrijskim pogonima u Boru, ali je priroda ovu ljudsku odluku brzo prihvatila kao svoju. Na nadmorskoj visini od 438 metara, glatka površina jezerske vode ogledalo je slikovite i raskošne lepote okolnih predela. Pri tom je u pitanju “toplo ogledalo”.

Slikovita obala

Tokom letnjih meseci, čista jezerska voda dobija tamnozelenu boju, a njen površinski sloj dosegne temperaturu od 25 stepeni, izuzetno prijatnu za kupanje. A nije to i jedini razlog što ljudi vole ovo jezero.

– Zbog izvanrednog prirodnog okruženja, listopadnih i četinarskih šuma, brojnih rekreativnih sadržaja i blizine grada, Borsko jezero je glavna destinacija za odmor i relaksaciju ne samo Borana, već i građana čitavog istočnog dela Srbije – ističe Bora Stanković iz Turističke organizacije grada (TOG) Bora.

Foto: Bora Stanković

Vrlo jedinstveno, Borsko jezero je jedno od retkih veštačkih jezera koje ima sitno razuđenu obalu i nedefinisan oblik. Slikovita obala i priobalje sa uređenim plažama, rekreativnim i stazama za šetnju, sportskim terenima i drugim sadržajima, osim odmora, omogućuju razne dodatne aktivnosti, što Borsko jezero čini jednim od najprivlačnijih turističkih mesta u ovom delu Srbije.

Jezerska voda je bistra, planinska i, u pojedinim delovima, gotovo ispravna za piće. Vode koje se ulivaju u jezero, kao i redovna poribljavanja, čine jezero pogodnim staništem za veliki broj ribljih vrsta poput šarana, deverike, soma, smuđa, bandara, amura, tolstolobika i svih vrsta bele ribe, te je zato i idealno mesto za ribolov. Nisu retki i kapitalni ulovi pojedinih vrsta, pa je ovo jezero veoma popularno među ribolovcima.

Nastavite ovde:www.vesti-online.com/biser-pored-rudnika-zlata/


 

Podeli sa prijateljima
Share Button