Dragana i Milutin Tobić stvaraju svoj raj na obroncima Kučajskih planina

Na obroncima Kučajskih planina, na oko 600m nadmorske visine, u zaseoku Beljevina sela Zlot, nalazi se poljoprivredno Gazdinstvo Tobić.

Gazdinstvo je pre oko 4 godine osnovao Milutin Tobić sa svojom suprugom Draganom. Ovaj mladi bračni par je renovirao staro porodično imanje Tobića, i preselili su se iz Beograda u ovaj mali raj u srcu prirode. U vreme kada svi iz sela hrle grlom u velike gradove i inostranstvo, ovaj bračni par se rešio da ode u netaknutu prirodu, i da živi u harmoniji sa njom.

Gazdinstvo Tobić su do pre par godina krasile šume i livade, sitna i krupnija divljač, a od pre tri godine  tu su i pčele i sve veći broj ovaca.

Počeli su sa 5 košnica pčela, a sada imaju 20 košnica umatičenih pčela koje prave izvrstan organski med. Sami Tobići kažu da ne znaju koji med je u pitanju dok ga ne izvrcaju, jer je celo imanje pokriveno prebogatom florom- stručnjaci su im rekli da na livadama imaju preko 120 različitih biljnih vrsta, a tu su voćnjaci i  kupinjaci, leske, bagremovi, lipe, hrastovi i mnogo drugog drveća koje medi.

Pre godinu dana na gazdinstvo su stigle i prve ovce. Gazda Milutin se odlučio za svrljišku pramenku- kaže to je ovca koja najviše liči na ovce koje je čuvao njegov pradeda Milan- koji mu je i usadio ljubav prema ovoj pitomoj i plemenitoj životinji. Počeli su sa petnaest, a za sada imaju oko osamdeset umatičenih ovaca i ovnova i oko dvadeset jaganjaca.

Tobići su veoma zahvalni Gradu Bor-u i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, koji su im pomogli bespovratnim kreditima za mlade poljoprivrednike u ruralnim područjima.

Milutin sa suprugom Draganom održava celokupno gazdinstvo. Pomažu im jedino četiri psa- tri šarplaninca koji su čuvari stada i domaćinstva od grabljive divljači, i jedan veseli nemački lovni terijer. Kažu da najviše posla imaju oko ovaca i spremanja hrane za njih, ali to im ne pada teško jer im je nagrada svaki novi život u stadu. Jaganjce prodaju kao priplodni materijal, manji deo je na prodaju za klanice.

A čim jaganjci prestanu sa sisanjem, tu su mleko, punomasni beli i  dimljeni ovčiji sir, a Dragana obećavada će početi da pravi i kajmak- nešto što se ne sreće često u ovom kraju Srbije.

Domaćini će rado ugostiti svakog putnika namernika koga put nanese u ovo malo parče raja u istočnoj Srbiji, da se okrepi hladnom izvorskom vodom, nezagađenim vazduhom, organskom hranom i prelepim poledom na vence okolnih planina.


Foto i tekst: Dragana i Milutin Tobić

Priredio: B. S.


 

Podeli sa prijateljima
Share Button