Izložba ”Bor i okolina u bronzano i gvozdeno doba u svetlu novijih istraživanja”

Datum30 јуна, 2021 KategorijaAktuelnosti, Događaji, Uncategorized, vesti Komentari0

U Muzeju rudarstva i metalurgije, danas u sredu, 30. juna 2021. godine biće otvorena izložba ”Bor i okolina u bronzano i gvozdeno doba u svetlu novijih istraživanja”, autora Igora Jovanovića, arheologa, višag kustosa Muzeja rudarstva i metalurgije.

Izložba ”Bor i okolina u bronzano i gvozdeno doba u svetlu novijih istraživanja” predstavlja rezultat višegodišnjeg proučavanja najmlađih praistorijskih epoha, koje vezujemo za poslednja dva milenijuma stare ere, na teritoriji Bora i okoline u 21. veku, baziranih na rezultatima istraživanja pomenutih epoha  od 1960 – ih do 1990 – ih godina. 

 Na izložbi su predstavljeni najznačajniji aspekti materijalne i duhovne kulture zajednica koje su naseljavale pomenuti prostor tokom bronzanog i gvozdenog doba – način života, privredna delatnost, način sahranjivanja i interakcija stanovništva različitih geografskih i privrednih oblasti i njihova adaptacija na prirodno okruženje.

Ovu sliku dopunjuju i najnoviji rezultati vezani za kulturno – hronološki kontekst u kome se život odvija u poslednja dva milenijuma (relativna i apsolutna hronologija i preciznija kulturna determinacija nalazišta).

Izložba će trajati do kraja septembra 2021. godine.

Izvor:Muzej rudarstva imetalurgije Bor


 

Podeli sa prijateljima
Share Button
Ostavi komentar