Lekovita oaza mira i tišine

Autor: Ana Zarić – Vesti

Na nadmorskoj visini od 385 metara, u prekrasnom ambijentu rečice Pujice, okružena stoletnom šumom, smestila se Brestovačka banja, jedna od najstarijih u Srbiji. Ova banja nadomak Bora poznata je po tome što su je obožavali članovi dve srpske dinastije, a još više po bogatstvu lekovite vode, koja se pokazala uspešnom u lečenju degenerativnih bolesti kičmenog stuba i perifernih zglobova, zapaljenskih i reumatskih bolesti, oboljenja centralnog i perifernog nervnog sistema, zapaljenskih oboljenja kože i sluznica kao i hroničnih ženskih bolesti i iscrpljenosti organizma.

Ušuškana u bujno zelenilo, koje pokriva gotovo 90 hektara, spada u banje sa najvećim šumskim pojasom u Evropi. Ove šume ne samo što čine pluća Brestovačke banje, već i štite njenu Banjsku reku i Pujicu, kao i mnogobrojne lekovite izvore sa blago sumporovitom i oligomineralnom vodom. Na prostoru banje postoji 10 termomineralnih izvora sa temperaturom vode od 32 do 40 stepeni Celzijusovih.

Banjali se i Rimljani i Turci

– Izvore lekovitih voda verovatno su poznavali stari Rimljani, a Turci su ih koristili kao ilidžu-banju. O tome svedoči i danas dobro očuvan Hamam (Tursko kupatilo). Smatra se da Hamam potiče iz turskog perioda, a da ga je tokom boravaka u banji koristio i knez Miloš Obrenović. Nalazi se preko puta Konaka, kvadratnog je oblika sa poluloptastim svodom – kubetom. To je mala, ali skladna građevina, u čijoj se unutrašnjosti nalazi okrugao basen, prečnika 2,6 metara, dubine 1,1 metar, sa kružno izrađenom klupom od kamena i stepenicama – opisuje Bora Stanković iz Turističke organizacije Bora najstariji objekat na teritoriji grada.

Hamam, svedok da su i Turci koristili banjske blagodeti/ Foto: Bora Stanković

On dodaje da je razvoj i procvat Brestovačka banja doživela upravo u doba pomenutog kneza. Nakon oslobođenja od Turaka i pripajanja ovih krajeva matici zemlji, knez Miloš Obrenović dolazi 1834. u banju i interesuje se za izvore lekovitih voda. Po njegovom nalogu uzorci voda su poslati u Beč na hemijsku analizu, koja je potvrdila njihovu izuzetnu lekovitost. Vode ove banje spadaju u red najlekovitijih kod nas, što su potvrdili i stranci, poredeći ih sa lekovitim vodama u švajcarskim banjama.

Screenshot/Youtube

 

Izvor i nastavak čitanja orginalnog sadržaja: www.vesti-online.com/26.04.2021.


 

Podeli sa prijateljima
Share Button