PRIVREDA

DSC04018

Kako je grad nastao  zbog eksploatacije i prerade rudnih bogatstava, osnovne privredne delatnosti su i danas rudarstvo i metalurgija.

Uspešno iz godine u godinu sve bolje poslovanje u proizvodnim pogonima RTB-a doprinosi da se otvori niz fabrika, za preradu bakra i bakarnih legura.

Broj zaposlenih , a samim tim i broj stanovnika se naglo povećava.

26

Da bi se omogućili što bolji uslovi života i rada , kao i zadovoljenja svakodnevnih potreba i druge privredne oblasti  kao što su: trgovina, ugostiteljstvo, saobraćaj, građevinarstvo, turizam, i ostale beleže nagli razvoj.

DSC_2366

Nažalost sa početkom raspada SFRJ , uvođenja međunarodnih sankcija celokupan privredni razvoj , ne samo da biva zaustavljen mego i stagnira.

DSC_5578

RTB Bor Grupa

anode-3

RTB Bor Grupa je, kao jedini domaći proizvođač bakra i plemenitih metala, najznačajnija karika u bakarnom  lancu Srbije i kompanija koja  je u svetu poznata po visokokvalitetnom katodnom bakru. Kao osnova industrije i ekonomije u zemlji, biznis s bakrom državi donosi nekoliko stotina miliona dolara godišnje, a RTB Bor Grupa kao jedinstven sistem, proizvodi rudu bakra i svojom aktivnošću podstiče razvoj čitavog regiona. Otuda je kombinat bakra, sa svojim potencijalima i obilnim prirodnim resursima, strateški veoma važno preduzeće za razvoj celokupne srpske privrede, a kao veliki potencijal za ekonomski prosperitet vide ga i zemlje u okruženju.

Istitut za bakar Bor

Za potrebe intenzivnih geoloških istraživanja i objedinjenog istraživačkog razvojnog rada krajem 1962. godine RTB Bor donosi Odluku o osnivanju Instituta za bakar kao samostalne organizacione celine  u okviru RTB-a Bor.

Institut se organizuje utako da od samog početka predstavlja respektabilnu tehnički opremljenu i kadrovski opremljenu naučno–istraživačku instituciju. Godine 1963. Upisan ja u Registar naučnih ustanova Jugoslavije , a osnivač je RTB Bor. Kroz nekoliko faza razvoja Institut jača u svakom pogledu. Danas je  Odlukom Vlade Srbije iz 2007. godine Institut organizovan kao naučno istraživačka ustanova koja posluje u skaladu sa propisima kojima se uređuje pravni položaj javnih službi.

Tekst: Bora Stanković

Foto: bor-sve.net

_____________________________________________________________________________________

Podeli sa prijateljima
Share Button