URBANI TURIZAM

Francuska arhitektura 

direkcija rbb - www.tobor.rs

Urbanistički i arhitektonski dobro urađena naselja i gradske celine prilagođene su urbanim potrebama. U starom delu grada sačuvano je više objekata tkzv. „Francuske zgrade“.

Nakon otvaranja rudnika u Boru izgrađeni su mnogi objekti razlicite namene, sa prenetim elementima arhitekture u ondašnjoj Francuskoj.

francuska arhitektura - www.tobor.rs

Među takvim objektima najznačajniji su: Direkcija Francuske kompanije Borskog rudnika i „Francuska kasina (danas Tehnički fakultet), kao i stara urbana celina „Francuska kolonija“.

Tekst/foto: Bora Stanković

INDUSTRIJSKI-RUDARSKI EKSPONATI

park muzej 1 - www.tobor.rs

U cilju očuvanja reprezentativnih predmeta tehničke kulture, duž glavne saobraćajnice na samom ulasku u Bor izloženi su eksponati  rudarske, metalurške i mašinske opreme. Koncepcija postavke je da zastarele u proizvodnom procesu, mašine i oprema “javno” svedoče” o istoriji rudarstva i metalurgije u Boru.

Zahvaljujuči Rudarsko-topioničarskom basenu Bor, koji je ustupio i pripremio eksponate, na ovom su prostoru izloženi eksponati poput jamske podgrade, jamske lokomotive vagona za prevoz rudara do udaljenih mesta u rudničkim jamama,  bušilice,utovarivača vagoneta, i kao najmarkantniji izdvaja se eksponat  kamion damper.

park muzej 2 - www.tobor.rs

Sa jedinstvenim sadržajem koji odražava specifičnost Bora i borske privrede, pokazujući moć i bogatstvo od rude do najvećih i najboljih mašina i opreme u rudarstvu, ovaj prostor predstavlja atraktivnost za posetioce.

Tekst/foto: Bora Stanković 

Damper

Damper

 Najnoviji i najveći eksponat je kamion damper nosivosti 170 i neto težine 105 tona. Muzealci ovaj eksponat od milošte nazivaju ”Guliver”, jer je njegova visina i širina preko 12 metaraprečnik gume 3, zapremina rezervoara goriva 3200, a ulja 650 litara.

Tekst: Slađana Đurđekanović Mirić

Foto: Bora Stanković

________________________________________________________________________________

Podeli sa prijateljima
Share Button