LAZAREVA PEĆINA

Nа završetku impresivnog Lazarevog kanjona, tokom stotina hiljada godina, formirala se u krečnjačkom humu “Pripor” visokom 56 metara, monumentalna Lazareva pećina.

 Od Bora je udаljenа 21, od Brestovаčke bаnje 14, a od selа Zlot 3,5 kilometara.

DSCN2734

 Radno vreme, cene ulaznica i sadržaji na lokalitetu Lazareva pećina u sezoni 2023.

Ovogodišnja turistička sezona na Lazarevoj pećini zvanično je počela 1. maja, tako da  će ovaj izuzetan speleološki  lokalitet,  biti dostupan za turističke obilaske, svakodnevno  do 31. oktobra, uz organizovanu vodičku službu.

Istovremeno, na lokalitetu je počela sa radom i suvenirnica “Lazareva pećina”.

Radno vreme pećine:

  • Radnim danima: od 09.00 do 16:00 sati;
  • Subotom i nedeljom od 09.00 do 16:00 sati;

Radno vreme suvenirnice na Lazarevoj pećini :

  • Radnim danima od 09:00 do 16:00,

Subotom i nedeljom od 09:00 do 16:00 sati.

Cene ulaznica:

Cena ulaznica za posetioce iznosi 300,00 dinara.

 Za organizovane učeničke i studentske ekskurzije cena ulaznice iznosi 250,00 dinara.

Deca od 4 do 7 godina uz pratnju punoletne osobe-besplatno

Način i rok plaćanja ulaznica:

 Za organizovane grupe, plaćanje po profakturi, najkasnije 24 sata pre zakazane posete ili gotovinski na blagajni lokaliteta;

Pojedinačni posetioci ulaznice plaćaju gotovinski na blagajni lokaliteta.

Način prijavljivanja organizovanih turističkih poseta:

Organizovane grupe se moraju prijaviti najkasnije 48 sati pre planiranog dolaska, putem oficijelnog mejla tobor030@mts.rs ili na telefone 030 459 020/459 021 i mobilni telefon vodiča 069 459 02 06.

Mere zaštite i pravila ponašanja za posetioce

Prilikom obilaska lokaliteta, neophodno je da se poštuju sve mere bezbednosti i zaštite u skladu sa važećom preporukom nadležnih organa i institucija koje su na snazi u vreme realizacije obilaska.

Radno vreme i mere zaštite za speleološki lokalitet „Lazareva pećina“ usklađivaće se sa  preporukama i merama nadležnih organa Republike Srbije i upravljača Spomenika prirode “Lazarev kanjon”.

Lаzаrevа pećinа je izvorskа pećinа. Današnji ulaz u pećinu je nа 291 m nаdmorske visine načinila svojim tokom ponornica koja je  nakon toka kroz duboke krečnjačke sastave ovde izbijala na površinu. Danas  u neposrednoj blizini ulaza, u koritu Lazareve reke voda izbija na površini u formi  jаkog krаškog vrelа.

Lazarev kanjon 2

Saznanja o Lazarevoj pećini doprinela su razvoju novih nauka i proširenju saznanja u mnogim naučnim granama.

Prvi opis dao je Feliks Kanic, a potom su je proučavali: Jovan Žujović, Feliks Hofman, Jovan Cvijić, Siniša Stanković, Nikola Tasić i mnogi drugi naučnici.

Ispitani pećinski sistem sаstoji se od dvа horizontа pećinskih kаnаlа: stаriji suvi – fosilni, i mlаđi rečni – aktivаn.

Pecina

Ukupnа  dužinа ispitanih pećinskih kаnаlа veća od 10 000 metara , sa opravdanim pretpostavkama speleologa da je zapravo podzenmi prostor mnogostruko veći.

Zа turističke posete uređene su staze dužine od 900 metara. Pećinski prostor čine monumentalne, prelepe dvorаne zvučnih imenа: PrestonаDvorаnа blokovаKoncertnаDvorаnа slepih miševа i td. Za sada vidljivo bogatstvo  pećinskog nаkita prezentuju između ostalog: StogoviFontаnаPlаstBizonCаrskа ložаDirigentOrkestаr...

DSC03943

Lаzаrevа pećinа je i znаčаjаn аrheološki lokаlitet.  U pećini su otkrivenа tri kulturnа horizontа.

Najstarije naselje u pećini pripada početku bakarnog doba, salkuca-gumelnica kulturi. Keramički predmeti i koštane alatke izrađivani su sa puno mašte i smisla za njihove oblike i ornamentiku. Pored ostalih privrednih aktivnosti, prerada bakra bilo je jedno od osnovnih zanimanja. Šilaigledletakopče i drugi predmeti koji su ovde izrađivani smatraju se za najstarije bakarne nalaze u našoj zemlji.

11665501_878107285558550_5551385303230446525_n

U ranom bronzanom dobu, pre oko 4500 godina, pećina je služila kao lovačka stanica da bi ponovo, nešto kasnije u gvozdenom dobu, u VI veku pre nove ere, postala značajan metalurški centar. Predmeti izrađeni od bronze i gvožđa pokazuju izvanredno visok domet poznavanja metalurške tehnike i poseban estetki smisao za ukrašavanje livenih i iskovanih predmeta.

Ovi predmeti eksportovani su u susedne oblasti i služili su kao dragocena dobra u razmeni dobara.

IMG_2064

Živi svet Lazareve pećine obiluje brojnim, nedovoljno proučenim oblicima života. Pećine, kao zatvoreni sistem, svoje stanovnike vode sopstvenim putevima evolucije.

Najbrojniji današnji stanovnici pećine su slepi miševi. U unutrašnjem prostoru ove pećine svoje omiljeno stanište našle su 24 vrste od 27 koje su registrovane na Balkanu.

 

 

Lazareva pecina

Do pećine se može stići:

  • Od Beograda, preko Paraćina i Zlota- 235 km.
  • Od Beograda, preko Žagubice, Borskog jezera i Zlota- 215 km.
  • Od Niša, preko Paraćina i Zlota-186 km.
  • Od Niša, preko Knjaževca, Zaječara i Zlota- 130 km.
  • Od Donjeg Milanovca, preko Bora i Zlota- 110 km.

Tekst/ foto: B. Stanković

_____________________________________________________________

Podeli sa prijateljima
Share Button