„Upoznaj sebe putujući Srbijom“

U godini u kojoj je obeležilo prvih 50 godina uspešnog rada, a u skladu sa svojim programskim opredeljenjima, Udruženje banja Srbije je pokrenulo inicijativu za realizaciju edukativnih događaja sa dva veoma važna cilja:

  • očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja stanovništva Srbije i
  • promocija domaćih turističkih destinacija i kapaciteta.

U skladu sa dugotrajnom Covid-19 epidemijom i problemima koje ona stvara stanovništvu, prvi cilj ovog projekta ćemo ostvariti i kroz jedinstvenu post Covid rehabilitaciju.

Svesni složenosti projekta, formirali smo tim stručnjaka koji smo nazvali Srpski Detoks Tim. Za sada ga čine Udruženje banja Srbije, Talas Travel d.o.o. – Beograd, Centar integrativne medicine – Novi Sad i „Guliver” TV produkcija iz Kruševca.

U toku 2021. godine ovaj tim će realizovati šest trodnevnih događaja (petak/nedelja) i to svakog poslednjeg vikenda od aprila do septembra, pod nazivom “Upoznaj sebe putujući Srbijom”. U planu je i realizacija dva do četiri sedmodnevna događaja sa nešto proširenim sadržajem.

Za događaje su birane destinacije koje svojim prirodnim resursima ispunjavaju stroge kriterijume za detoksikaciju organizma: Vrnjačka i Prolom Banja, Sokobanja, Sirogojno na Zlatiboru, Kušići na Javoru, Vodena poljana na Zlataru, Koštunići, Tara.

Agenda svakog od ovih događaja podrazumeva učešće eminentnih predavača iz svih oblasti koje preventivno ili kurativno mogu uticati na fizičko i mentalno zdravlje učesnika događaja. Učesnici će imati priliku da se upoznaju sa:

  • principima pravilne ishrane uz praktične vežbe pripreme hrane,
  • vrstama lekovitog bilja i načinom njihove pripreme,
  • blagotvornim efektima šumske medicine, a moći će i da
  • poslušaju savete kako da se izbore sa svakodnevnim stresom.

Poseban događaj, koji će trajati sedam dana, biće posvećen onkološkim pacijentima.

Sastavni deo programa je upoznavanje učesnika događaja sa destinacijom tokom svakodnevnih rekreativnih šetnji i obilaska prirodnih/kulturnih/istorijskih atrakcija po preporuci lokalne turističke organizacije.

Svaki od događaja će pratiti TV emisija u trajanju od 24 minuta koja će se emitovati na nekoj od televizija ili na posebnom YoуTube kanalu. Sadržaj emisije će obuhvatiti prezentaciju turističkih potencijala destinacije, sadržaj edukativnog skupa i izjave predavača i učesnika.

Planiramo da se ovaj projekat iduće godine proširi na region, uz učešće stranih turista, a pod sloganom „Serbia – The land of natural detox“.

Vladan Vešković, sekretar Udruženja banja Srbije

serbiadetox.com/

Izvor fotografije: Pixabay

Izvor:turistickisvet.com/ 25.Mart 2021


Priredio: B.S.


 

Podeli sa prijateljima
Share Button