Velelepne prirodne lepote kanjona Lazareve reke i Malinika

Datum19 марта, 2021 KategorijaAktuelnosti, Događaji, Uncategorized, vesti Komentari0

  Velelepne prirodne lepote u kanjonu Zlotske reke i šire u reonu planine Malinik doskora su bile za širu javnost nedovoljno poznate kao ambijent koji inače po svojim vrednostima spada u red naših najatraktivnijih prirodnih rezervata.

 Kanjon Lazareve reke spada u red najtipičnijih i najneprohodnijih kanjona u Srbiji. Po svojim dimenzijama daleko nadmašuje čuveni Vintagar u Sloveniji, pa se može zvati Srpski Vintgar.

 Kanjon je dug oko 4,5 km, a dubok do 350 m s leve strane i preko 500 m s desne strane, ispod Malinika.

Najmanja širina rečnog korita iznosi 3-4 m. Na čitavoj dužini kanjona ne postoji ni jedna pešačka staza niti uopšte ima mogućnost da se siđe ili izađe iz kanjona. Strane kanjona su vrlo strme, najčešće vertikalne, bez ikakvih fosilnih, dolinskih oblika, ali su zato su česti urnisi i oburvavanje.

Uzdužni profil Lazareve reke je stupnjevit. Potezi korita s velikim uzdužnim padom i serijom kaskada vezani su za fosilne urnise. Takvi potezi su gotovo neprohodni, pa se moraju obilaziti, izvanrečnog korita. Na nekim mestima čitava reka prolazi između ogromnih uklještenih blokova, kao kroz prirodne mostove.

To su svakako najatraktivniji delovi kanjona, ali da bi se omogućio pristup ljubiteljima prirode, potrebno je uložiti veliki ljudski rad i finansijska sredstva.

   Na oko 500-600 m nizvodno od sastavaka Mikuljske reke i Demizloka, od kojih nastaje Lazareva reka, na dužini od oko 50 m čitava rečna voda protiče kroz krupan urniski materijal, poreklom s leve strane kanjona.

(R. Lazarević)

Malinik

Sa južne strane iznad litica Lazarevog kanjona uzdiže se planina Malinik. Najviši i istoimeni vrh planine nalazi se na 1087 mnv. Do njega se dolazi stazom iz centra Zlot ili iz pravca Lazareve pećine.

Malinik  je planina koja pripada Karpatskim planinama, a njegovi najviši vrhovi su Veliki Malinik (1.158 m) i Mali Malinik (1.019 m).

Na Maliniku postoji nekoliko lakših, i srednje kondiciono zahtevnih planinarskih obeleženih staza. Sve one vode ka vrhu. Neizostavni deo pešačenja na Maliniku, je poseta spektakularnom vidikovcu Kovej, na 740 mnv, na samoj litici kanjona, gde dubina iznosi 300 mnv.

 Ovaj vidikovac udaljen je oko 6 km od  Lazareve pećine sa visinskom razlikom koju treba savladati oko 500 m, za šta je potrebno 2 do 3 sata laganog hoda.

Foto: B.G.

Priredili: B.S. i J.T.


 

Podeli sa prijateljima
Share Button
Ostavi komentar