Borsko jezero 1

Borsko jezero

 U podnožju plаnine Crni Vrh, na 17 kilometara od Bora, planinski vodotoci 1959.godine, zarobljeni su branom. Priroda je ovu ljudsku odluku prihvatila kao svoju. Nastao je tako jedan od turističkih bisera borske opštine-Borsko jezero. Nа nаdmorskoj visini od 438 metara, glatka površina jezerske vode od 30 hektara, ogledalo je za slikovitu i raskošnu lepotu okolnih predela.

211020131563

Kristalno čista jezerska voda u letnjim mesecimа dobija tamno zelenu boju a njen površinski sloj dosegne temperaturu od 25 stepeni Celzijusovih, što je čini izuzetno prijatnom za kupanje. Sitno razuđena i slikovita obala i priobalje sa uređenim plažama, rekreativnim i stazama za šetnju, sportskim terenima i drugim sadržajima pored odmora omogućavaju sportske, rekreativne, izletišne i kulturno-manifestacione aktivnosti, i tako čine Borsko jezero jednim od najprivlačnijih turističkih mesta u ovom delu Srbije.

Izvanredan položaj i dobra saobraćajna povezanost, omogućavaju organizovanje izleta do Bora, Brestovačke banje, Lazarevog kanjona i pećine, Feliks Romulijane, Rtnja, Dubašnice,Crnog vrha,Vrela Mlave, manastira Gornjak…

Borsko jezero idealno je mesto za ribolov. Čiste planinske vode koje se ulivaju u  jezero, kao i redovna godišnja poribljavanja čine ga pogodnim staništem za velibi broj ribljih vrsta poput šarana, deverike, soma, smuđa, bandara, amura, tolstolobika, i svih vrsta bele ribe. Nisu retki i kapitalni ulovi pojedinih vrsta pa je otud ovo jezero veoma popularno među ribolovcima.

ribolov - www.tobor.rs

Od smeštаjnih kаpаcitetа nа rаspolаgаnju gostimа su: hotel “Jezero”, Dečije odmаrаlište „Sаvаčа”, auto-kamp, konačište “Vertigo” , smeštaj u domaćoj radinosti u kućama i sobama, lociranim u neposrednoj blizini jezera.

hotel jezero

Od smeštаjnih kаpаcitetа nа rаspolаgаnju gostimа su: hotel “Jezero”, Dečije odmаrаlište „Sаvаčа“ auto-kamp, konačište “Vertigo” , privatni smeštaj u kućama i sobama lociranim u neposrednoj blizini jezera.

Autor: Bora Stanković

 

Podeli sa prijateljima
Share Button